luni, 9 decembrie 2024

Profesioniștii noștri: ANA DOBREANU, profesor, arhivist, istoric

 


  Este volumul 38 din colecția PROFESIONIȘTII NOȘTRI, colecție care apare în cadrul Editurii Eurocarpatica, din Sfântu Gheorghe, începând din 2010, sub egida Centrului European de Studii Covasna-Harghita al Academiei Române, împreună cu Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei.
  Acest volum „îl dedicăm doamnei dr. Ana Dobreanu, profesor, arhivist, muzeograf, fost director al Arhivelor Naționale Harghita, specialist în limba și paleografia maghiară, lector universitar în cadrul Facultății de Arhivistică din București, director al Școlii Naționale de Perfecționare Arhivistică „Aurel Sacerdoțianu, muzeograf în cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, șefa secției Muzeului Oltului și Mureșului  Superior din Miercurea-Ciuc, personalitate bine cunoscută și apreciată în rândul arhiviștilor, muzeografilor, istoricilor și cercetătorilor din domeniul științelor socio-umane, distinsă cu premii și diplome care îi răsplătesc activitatea meritorie desfășurată în decursul anilor.” (dr. Ioan Lăcătușu)





Gânduri la ceas aniversar pentru Doamna ANA DOBREANU
 Prof. Doinița- Ana Dobrean

   Mulțumesc pentru onoarea de a transmite acest mesaj, pentru volumul „Profesioniștii noștri: Ana Dobreanu, arhivist, muzeograf, cadru didactic, specialist în limba și paleografia maghiară, doctor în istorie”, editat la ceas aniversar, ca semn de apreciere, prețuire și recunoștință pentru activitatea prestată cu pasiune, dăruire și competență!
   Am cunoscut-o pe Ana Dobreanu cu mulți ani în urmă, în vremea când a devenit soția colegului meu Doru Dobreanu, împreună cu care am parcurs, la Subcetate, toate etapele școlare, începând cu grădinița și până la terminarea liceului. Soția prietenului meu a devenit și prietena mea!
   Am primit-o cu brațele deschise în familia Dobrenilor din Subcetate al cărei arbore genealogic a început să crească și să se ramifice aici, pe Valea Mureșului Superior, la poalele munților Gurghiu și Giurgeu, din secolul al XVII-lea, pare-se.
   În interviul acordat pentru volumul V al cărții „La obârșie, la izvor… Convorburi la Subcetate” (autori Doina și Vasile Dobreanu, Editura Cezara Codruța Marica, 2017), întrebându-l cum a reușit să dăruiască ființelor delicate din preajma sa – soția, fiica, mama, soacra, sora – iubirea și ocrotirea atât de necesare, Doru Dobreanu a răspuns:
  „Sunt fericit pentru toate cele trăite: pentru grija și mângâierile mamei, pentru alintul protector al soției și sinceritatea bucuriei copilului meu, pentru prezența gingașă a nepoților mei, dar și pentru bucuria de a dărui încredere, prietenie și speranță.
  Sunt fericit când pot să dăruiesc, oricât de puțin, spre triumful binelui. Când impulsul de a dărui pleacă din inimă, din suflet, nesocotești efortul. A dărui înseamnă însăși rațiunea de a trăi, de a fi. Atunci când aduci alinare celor aflați în nevoi, recunoștința primită prin zâmbet sau prin strălucirea din privire este o adevărată binecuvântare. E important să perseverezi în credința că poți face pe cineva fericit.”


  Cu Ana și Doru Dobreanu ne-am întâlnit deseori – la Subcetate, Miercurea Ciuc, Toplița, Sfântu Gheorghe –, fie ocazional, fie cu prilejul unor activități culturale (sesiuni de comunicări științifice, simpozioane, expoziții…) organizate de Centrul European de Studii Covasna - Harghita, de Muzeul Național al  Carpaților Răsăriteni/ Muzeul Oltului și al Mureșului Superior, de Inspectoratul Școlar al județului Harghita.
  La inițiativa Asociației Învățătorilor Harghiteni, a Doamnei Inspector Școlar Elena Mîndru, președintele asociației, cadrele didactice au participat  la simpozionul cu tema Dovezi privind începuturile învăţământului românesc pe teritoriul de azi al judeţului Harghita, manifestare dedicată Anului omagial al satului românesc și Centenarului de la înființarea Universității Daciei Superioare din Cluj, sărbătorind în acest fel Ziua Mondială a Educației (5 octombrie 2019, Toplița). Cei prezenți s-au bucurat de audierea unor expuneri interesante, bine documentate, atât ale invitaților de onoare: Dr. Ioan Lăcătușu, Dr. Ana Dobreanu, Dr. Dorel Marc, Dr. Marin Balog, Dr. Costel-Cristian Lazăr, cât și ale profesorilor și învățătorilor din diferite școli românești din Harghita.


Toplița, 5 octombrie 2019, Ziua Mondială a Educației

   În cadrul programului naţional Centenarul Marii Uniri, demarat de  Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe, la Subcetate  a fost prezentată expoziția „Personalităţi harghitene şi covăsnene la Marea Unire”, una din cele cinci proiecte expoziţionale care conţine documente, fotografii şi componente informaţionale privind contribuţia la pregătirea, înfăptuirea şi consolidarea Marii Uniri a unor intelectuali români din zona Covasna-Harghita. Au prezentat Dr. Ana Dobreanu şi prof. Doru Dobreanu.





   Îmi amintesc cu bucurie și de o altă activitate, organizată  de doamna Ana Dobreanu, împreună cu Doru Dobreanu și cu muzeografi de la Muzeul Oltului și al Mureșului Superior din Miercurea Ciuc, la Liceul „Miron Cristea” din Subcetate, o activitate practică de  învățare a modelării unor obiecte din lut, după modelul vaselor de ceramică dacică, descoperite cu ocazia săpăturilor arheologice din munții noștri și expuse în acest muzeu harghitean. Scopul a fost și acela de a trezi elevilor curiozitate și interes pentru studiul istoriei.


Subcetate, 2017 - Zilele comunei

  Ne-am cunoscut mai bine prin preocupări comune, care au făcut posibilă prezența noastră în paginile unor cărți, precum: 
  Lăcătușu, Ioan, Broanăr, Erich-Mihail, Repere identitare românești din județele Covasna și Harghita, Colecția Centenarul Marii Uniri (1918-2018), 1, Editura Eurocarpatica, 2014,; ediția a II-a, 2019


  Asociația Culturală „Dobreanu”, Subcetate, la Centenarul Marii Uniri, 1918-2018, Coordonatori: Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, Editura Cezara, Târgu-Mureș, 2018

  Asociația Învățătorilor Harghiteni,  Pagini ale istoriei învățământului românesc din județul Harghita, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2020

   „Angvstia” ș.a.

  Acum, la pensionare, avem răgazul necesar de a ne întâlni mai des la o poveste, profitând de mijloacele moderne de comunicare, facilitate de telefonia mobilă. Noi facem parte din generația pentru care expresii precum „a merge în povești”, „a sta în povești” erau viabile, așa că noi nu am pierdut plăcerea de a intra și de a zăbovi în poveste, oferindu-ne reciproc darul prețios al răbdării de a ne asculta și de a ne împărtăși gânduri bune.
 
 

2023, La Casa cu amitiri

     Am apreciat la Ana Dobreanu caracterul său integru, inteligența cu care a reușit în mod exemplar să-și servească familia, păstrând-o unită (ca soție, mamă, noră, bunică), dar și entuziasmul profesional. Pasionată de relevarea trecutului poporului nostru,  în calitate de profesor, arhivist și director al Arhivelor Naționale Harghita, lector universitar la Facultatea de Arhivistică din București, șef de secție la Muzeul Național al  Carpaților Răsăriteni, autor de studii de istorie și arhivistică, doctor în istorie Ana Dobreanu valorifică cunoștințele sale de paleografie în cercetarea documentelor vechi, cu competență și profesionalism.
  La ceas aniversar, primește din partea mea, dragă prietenă și distinsă Doamnă Ana Dobreanu, călduroase îmbrățișări, gânduri alese, urări de sănătate și de la mulți și binecuvântați ani!





 
 
 
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu