sâmbătă, 29 decembrie 2018

CĂRȚILE CENTENARULUI MARII UNIRI






SUBCETATE, LA CENTENARUL MARII UNIRI 1918-2018 reprezintă un volum colectiv născut din emulația spirituală și națională trăită cu ocazia simpozionului „SUBCETATE – ISTORIE, CULTURĂ ȘI SPIRITUALITE- 1918-2019 ARC PESTE TIMP” organizat în an Centenar, cu prilejul zilelor localității.

Cartea, apărută grație trudei doamnei profesoare Doinița Dobrean, reprezintă un buchet al gândurilor participanților la simpozionul desfășurat cu ocazia Centenarului, al oamenilor care pun suflet în munca lor.

Doinița Ana Dobrean este omul care adună, colecționează, păstrează cu cerbicie și aviditate frumosul neamului românesc din această zonă, picături de spiritualitate, crâmpeie de gânduri și amintiri care, altminteri, s-ar pierde în negura uitării. Volumul de față, SUBCETATE, LA CENTENARUL MARII UNIRI 1918-2018, apărut grație Aociației Culturale Dobreanu Subcetate, reprezintă un exemplu al devotamentului și al spiritului patriotic al doamnei Doinița Ana Dobrean și al domnului profesor Vasile Dobrean.

Între coperțile volumului sunt adunate prezentările din cadrul simpozionului din 18 august 2018, prezentări prilejuite tocmai de aniversarea Centenarului și frumusețea acestora constă și în diversitatea lor.

Aspectele istorice ale înfăptuirii și cadrul politic din preajma anului 1918 au fost prezentate de către CS II dr. Iosif Marin Balog și prof. Anișoara Balog în articolul „Anul 1918 – anul libertății Națiunilor”, articol bogat documentat prin prisma preocupărilor de căpătâi și a formației profesionale a celor doi autori.

În articolul „Sfințenie și vecie”, autorul acestuia prof. dr. Valentin Marica a rememorat efervescența acelor vremuri, demonstrând faptul că „Unirea de la 1 Decembrie 1918 nu a fost un dar oferit de marile puteri, ci rodirea de excepție a crezului națiunii române în unire”. „Sfințenie și vecie” este și un volum care cuprinde texte ale unor personalități culturale apărut în an Centenatr la Editura Cezara Codruța Marica cu subtitlul „Reflecții la Centenarul Marii Uniri”.

O contribuție esențială în zona județelor Harghita-Covasna și în localitatea Subcetate au avut în anul Centenar și nu numai, proiectele Centrului European de Studii Covasna-Harghita, Muzeul Carpaților Răsăriteni și instituția Prefectului. La ora actuală, în cadrul sălii de expoziții a Căminului cultural Subcetate este derulată expoziția intitulată „Generația Marii Uniri. 100 de intelectuali români din Covasna și Harghita”, dar înainte de avea aici această expoziție, am luat contact cu ea prin intermediul articolului cu același nume semant de dr. Ioan Lăcătușu, dr. Ana Dobreanu și prof. Florentina Teacă. Cele 100 de personalități sunt amplu prezentate prin intermediul surselor documentare studiate, a articolului din volumul SUBCETATE, LA CENTENARUL MARII UNIRI 1918-2018 și în materialul expozițional de excepție.

Coordonatorii prezentului volum, prof. Doinița Ana Dobrean și prof. Vasile Dobrean și-au adus propriul „Omagiu Ctitorilor Marii Uniri Subcetate 1918-2018” articol în care jertfele fiecărei familii din Subcetate sunt omagiate, pentru că „ Nu-s morți cei ce au căzut pe câmpul de onoare/ S-au dus numai pe drumul aprins de ideal”, așa cum scrie pe monumentul închinat lor, ridicat în 1930 în fața bisericii din localitate.

Acest articol foarte bine documentat, reprezintă o adevărată lecție de istorie care vine ca un „arc peste timp” să ne reamintească de dăruirea și de cerbicia celor care cred într-un ideal.

Venit de peste munți, dar legat în cel mai firesc mod de Subcetate, poetul Ionel Simota este o prezență constantă la activitățile culturale din comuna noastră, pentru că spiritul românesc este firescul acestor meleaguri. Și cum domnul Simota nu vine niciodată cu mîna goală, ne-a dăruit poezia „Imposibila donație”, poezie care este și o temă de reflecție pentru „vremurile și oamenii ce au să vină”.

Cosmina Marcela Oltean, absolventă a Liecului „Miron Cristea” din Subcetate, este unul dintre oamenii care iubesc această comună și de fiecare dată transmite în presă informații despre ceea ce se întâmplă bun, frumos și românesc la noi. „Ecouri în presă” este articolul Cosminei Oltean, articol ce adună frânturi frumoase ale spiritului varvigean, ale convingerilor oamenilor din Subcetate, manifestate mai ales prin copiii satului și prin activitățile Liceului „Miron Cristea”.

Sfârșitul anului 2018, an Centenar nu este un moment de bilanț al activităților culturale închinate spiritului românesc sau nu a trebui să fie.

Sfârșitul anului Centenar trebuie să fie începutul unui nou secol de românitate și al unei Românii Eterne. Cu oamenii ca Doinița Ana Dobrean și Vasile Dobrean, oameni care adună cu înverșunare, dragoste și pasiune orice frântură de românitate, care colecționează, expun și dăruiesc din suflet și pentru suflet mărturii ale trecutului românesc, vom putea spune veșnic „Trăiască România dodoloață!” prin gura copiilor și urmașilor noștri.
La Mulți Ani, neamule românesc !

La Mulți Ani Românie Mare!              Prof. Anișoara Balog



      


       Ne aflăm în fața unei lucrări care folosește un discurs istoric elevat, argumentat, elaborată pe baza unor izvoare istorice credibile. De remarcat numărului mare de fotografii ale făuritorilor Marii Uniri, inclusiv din zona Topliței, unele mai puțin cunoscute marelui public, precum și valoare informațiilor cuprinse în anexele volumului.


       Volumul „Toplița și Marea unire : contribuții ale Topliței și localităților din jur la întregirea neamului” constituie un omagiu adus elitei politice a neamului românesc, care a fost la înălțimea acestui moment astral din istoria României moderne, precum și tuturor celor care, prin activitatea lor pusă în slujba prezentării și afirmării identității românești din aceastî binecuvântată parte de țară, fac parte din generația Marii Uniri, aducându-și obolul la întregirea neamului românesc și la constituirea statului român modern.”  (Fragment din „Prefață”)
Dr Ioan Lăcătușu







Prefață. 3

Doru Viorel Ciubîcă. 3
Centenarul Marii Uniri – piatra de hotar a românilor 5
Andrei Jean-Adrian, Prefectul judeţului Harghita. 5
Rolul Bisericii Ortodoxe Române la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Participanți, preoți și credincioși din actualul Județ Harghita. 13
†Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei 13
Ioan al Munților – acte de credință și românism.. 23
Prof. Ianoși Anda Elena. 23
Ferdinand Întregitorul 29
Prof. Floarea Nistea. 29
Zona Topliței Mureșului Superior și Marea Unire – în arhive și memorialistică  34
Prof. Dr. Dorel Marc. 34
Personalități harghitene implicate în înfăptuirea Marii Uniri 71
Prof. Ilie Șandru. 71
Delegații Vidacutului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia – 1 Decembrie 1918  80
Prof. Constantin Costea. 80
Contribuția harghitenilor la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918  86
Prof. Rodica Roman. 86
Subcetate, la Centenar: 1918-2018. 99
Profesori Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu. 99
Caransebeșul și Marea Unire. 113
Col. Liviu Groza. 113
1.     Adunarea populară ținută la Caransebeș în anul 19071 113
2.     Un erou al Unității Noastre Naționale : 124
Generalul Ioan Drăgulina1 124
3.     Intelectuali caransebeșeni, luptători artivi pentru Unitatea Națională  133
Familia Episcopului Teculescu și Marea Unire. 152
Prof. dr. Luminița Cornea. 152
Scriitorul Romulus Cioflec şi Marea Unire. 171
Prof. Dr. Luminița Cornea. 171
Cuprins


           Prefață
      Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea României Mari, prilej pentru a ne reaminti ce înseamnă mândria națională, dar și de a ne dori sa fim noi, toți românii, uniți în cuget și simțire, în fața celui mai important eveniment din istoria neamului nostru. Pentru noi, românii, anul 1918 a fost un an providenţial, în care, la 1 decembrie 1918, s-a înfăptuit actul final al îndelungatei lupte duse de strămoșii noștri pentru a trăi într-o țară unită.
Pentru România, anul 2018 este un an al unității de neam și de credință. Cu toții avem misiunea de a face, prin activități educaționale, culturale, un recurs la memoria istoriei neamului românesc  și dorim ca centenarul să devină un moment de reflecție profundă, concretizat prin activități de educație non-formală, în care să fie implicți elevi, studenți, profesori, oameni de cultură, istorici, membrii comunităților, etc. Pentru noi, principala dimensiune a Centenarului este cea educativă, pentru ca generațiile actuale să-și însușească valorile, atitudinile și convingerile patriotice și să înțeleagă mesajul și sacrificiile generației Marii Uniri și a celor de după anul 1918, până în prezent. 
Prin toate activitățile noastre din cadrul acestui proiect, dar în special prin realizarea acestei cărți, dorim să conștientizăm generațiile de acum și cele viitoare de valoarea oamenilor politici și, în general, a oamenilor cu demnitate, atât a celor de atunci, dar și a contemporanilor noștri, care au făcut sacrificii pentru reîntregirea țării, pentru a câștiga și consolida demnitatea poporului român la nivel european și pentru păstrarea identității culturale și spirituale. Acești oameni și-au sacrificat viața personală și familia pentru țară, pentru idealurile Marii Uniri, merită cinstiți, evocați, dați ca modele în acest moment de bilanț.
Datorită lor, existăm noi azi !      
Aduc primele mulțumiri, pentru contribuția adusă la realizarea acestei cărți, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Domnului Jean-Adrian Andrei, Prefectul Județului Harghita, Preasfinției Sale Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.
Mulțumesc cu multă prețuire domnilor profesori Dr. Dorel Marc, Dr.  Luminița Cornea, Dr. Maria Gherghuță, Doinița–Ana Dobrean, Vasile Dobrean, Anda-Elena Ianoși, Floarea Nistea, Rodica Roman, Constantin Costea, Ilie Șandru.
Doru Viorel Ciubîcă – manager proiect,
președintele Asociației Centrul Cultural „Ardealul”

. 183


http://informatiahr.ro/expozitia-relicve-din-marele-razboi-pe-meleaguri-toplitene/?fbclid=IwAR3J_d6_hhZFLEGPDYafu3K8WtfLXeONPyaMwn7kDM11jtHXgVw8iCDobJ8


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu