duminică, 3 noiembrie 2019

Sărbătorile toamnei, la SUBCETATE: 26 octombrie - 1 noiembrie 2019

1. Hramul bisericii  „Sfântul Dumitru”


        La sfânta liturghie au participat mai mulți preoți din parohiile învecinate, enoriași ai parohiei și din alte părți, elevi și profesori de la Liceul „Miron Cristrea”. Răspunsurile la liturghie au fost date de grupul psaltic de sorginte bizantină „Anastasios”, filiala Toplița, condus de profesorul Bogdan Ionuț-Pulhac. La finalul liturghiei, elevii corului „Intermezzo” de la Liceul „Miron Cridtea” au cântat două procesne. Alte două pricesne au interpretat doamna preoteasă Maria Ciubucă și doamna Mihaela Szente. În cuvântul de învățătură, părintele Aurel Truța din Sărmaș, a vorbit despre viața Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de mir, și despre câteva din minunile acestuia. Părintele paroh Marius Traian Ciubucă a invitat la agapa frățească de hram pe toți participanții la sărbătoare.






2. Moment festiv şi spectacol folcloric la Căminul Cultural 

    La Căminul Cultural Subcetate a avut loc sâmbătă, 26 octombrie o festivitate de înmânare a unor diploma de onoare şi un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul profesionist “Rapsodia Călimanilor”, a Centrului Cultural Topliţa.
Activitatea a început la orele 16.00 cu acordarea Diplomelor de Onoare “Demn de laudă şi recunoştinţă” din partea Primăriei şi a Consiliului Local, unor personalităţi locale retrase din activitate sau încă active (profesori, învăţători, sportivi, personal medical). Unii dintre aceştia au primit distincţia cu mare surprindere, dar fiecare dintre cei nominalizaţi au fost cuprinşi de bucurie. Diplomele au fost înmânate de către primarul Ion Rizea, care a subliniat faptul că şi-ar dori ca această iniţiativă să fie perpetuată şi să fie identificaţi toţi oamenii merituoşi din comunitate, toţi cei care prin activitatea lor au contribuit semnificativ la dezvoltarea regiunii, iar cei care nu au primit distincţia acum, să nu fie uitaţi în viitor. Premiul a avut ca scop o recunoaştere publică a meritelor şi un mod prin care autorităţile administrative locale şi-au arătat preţuirea faţă de cei care prin educaţie şi cultură au contribuit la dezvoltarea localităţii. 
    A urmat apoi spectacolul “Cânt şi joc din Călimani”, oferit de artiştii ansamblului “Rapsodia Călimanilor”. Programul artistic a rezultat din colaborarea dintre Căminul Cultural prin Primăria Subcetate, cu Centrul Cultural Judeţean şi Centrul Cultural Topliţa. Spectacolul s-a realizat cu sprijin financiar de la Centrul Cultural Judeţean Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita, în cadrul proiectului “Programe culturale pentru judeţul Harghita”, care sprijină viaţa culturală din mediul rural şi dezvoltarea activităţii din cadrul căminelor culturale.











Text: Cosmina Marcela Oltean
Foto: Cosmina Marcela Oltean și Vasile Rusu


AU FOST DISTINȘI CU DIPLOMA DE ONOARE 
DEMN DE LAUDĂ ȘI RECUNOȘTINȚĂ



ÎNV. SUCIU ALEXANDRINA
ÎNV. DINU MELANIA
ÎNV. POPA MARIA
ÎNV. COTFAS EMILIA
ÎNV. ȚEPELUȘ MARIA-DORINA
ÎNV. TODOR ILEANA
EDUC. OANĂ RAFILA
PROF. POPA ȘTEFAN
PROF. VODĂ VALER
PROF. DIȚU EMIL
PROF. DINU MARIAN
PROF. COTFAS ELENA
PROF. RIZEA RODICA
PROF. CUTLAC SOFIA
PROF. CUTLAC IOAN
PROF. DOBREAN-URZICĂ IOAN-HOREA
PROF. ILYEȘ ELEMER
PROF. STOICA CAROL
PROF. ȚEPELUȘ DUMITRU-GAVRIL
PROF. LACZKO-COTFAS GHEORGHE
PROF. LACZKO-COTFAS VICTORIA
PROF. COTFAS PETRU
PROF. DOBREAN VASILE
PROF. BUZILĂ EUGENIA-DANIELA
PROF. POPA IONELA
PROF. POPA PETRU-CRISTIAN
PROF. VODĂ SANDA-EMILIA
PROF. DR. MARICA VALENTIN
MEDIC MOLDOVAN ELEONORA-IOANA
DL. CIUBÎCĂ DORU-VIOREL
D-NA SZENTE MIHAELA-GEORGETA
D-ȘOARA SUCIU TEODORA
DL. MORARU IOAN
DL. DOBREAN IOAN
D-NA ILISAN LUCREȚIA
PREOT OANĂ GHEORGHE
PREOT LUNG IONEL-ADRIAN
PREOT CIUBUCĂ MARIUS-TRAIAN
D-NA POP IOANA
D-NA URZICA ANA
DL. DOBREAN DINU-PETRU
D-NA TODORAN MARIA
DL. CIUBUCĂ VASILE

3. Moment poetic:
        Puneți lumină peste lumină!” 


     Invitat pentru acordarea diplomei de onoare, Domnul VALENTIN MARICA, doctor în filologie, scriitor, poet, publicist, realizator de emisiuni la Societatea Română de Televiziune, Studioul Teritorial de Radio Târgu-Mureș, de nenumărate ori prezent la Subcetate, astăzi, a amintit de interviurile si emisiunile realizate aici de-a lungul timpului și a recitat versuri din volumul SCHITURI TRANSILVANE:


Puneți lumini peste lumină!
Nu veți avea nicio vină!
Duceți lumina cea grea, lumina vie, 
Din seminția zărilor, la căpătâie.
Din de-a pururi și atingeri de amintiri,
Din întâiul cuvânt, din viscoliri,
Din fluturi albi ai umerilor de sfinți,
Din tăcerile lăsate de părinți.

    „Puneți lumină peste lumină!” este laitmotivul-îndemn din poeziei poetului- cetățean Valentin Marica; este un îndemn la cunoaștere: la cunoașterea istoriei, a vieții complexe a înaintașilor și a spiritualității lor.
   Mesajul poeziei este transmis prin sintagme cu mare încărcătură metaforică: lumina vie” asigură viața, dăinuirea și presupune cunoașterea sensului și rostului existenței, care ; lumina cea grea” e cunoașterea profundă care se dobândește prin strădanie, voință și dragoste; „seminția zărilor”, „întâiul cuvânt” este cunoașterea etnogenezei și a istoriei, a devenirii ca neam; „la căpătâie” este cunoașterea prezentului nostru; „de-a pururi” - permanența; „atingeri de amintiri” - trecutul apropiat constituit din propriile amintiri; „din viscoliri” - vremurile frîmântate ale istoriei noastre; „fluturi albi ai umerilor de sfinți” - viața noastră spirituală, credința, legătura cu Dumnezeu.
    Puneți lumină peste lumină!” 

4. Balul boboceilor din 1 noiembrie...
                                               un alt fel de bal

Şcolile organizează în fiecare an şcolar mai multe baluri dedicate claselor a V-a, a IX-a sau a XII-a, prin care participanţii deschid ori încheie simbolic o etapă din viaţa de şcolar. De obicei sunt toate la fel, puţine se remarcă printr-o tematică sau prin faptul că pot transmite ceva. Balul Boboceilor din acest an, care a avut loc vinerea trecută la Căminul Cultural Subcetate, organizat de clasa a VIII-a pentru colegii din clasa a V-a de la Liceul „Miron Cristea” din Subcetate, a fost alt fel decât se obişnuieşte pentru că a avut ca tematică tradiţia românească şi portul popular şi pentru că micii participanţii s-au străduit să prezinte publicului un program artistic. Ei au cântat, au dansat şi au participat la diferite probe bazate pe tradiţii şi obiceiuri româneşti din toate zonele ţării.
Ne-am propus ca în acest an să aducem în faţa dvs un alt fel de bal, un spectacol care să fie bazat pe folclorul româneasc, dintotdeauna bogat în tradiţii şi obiceiuri. Transformarea societăţii rurale într-o societate de consum asemănătoare celei urbane şi schimbările demografice duc la o pierdere progresivă a unor obiceiuri ce ajung să nu se mai practice. Populaţia rurală trece printr-o emancipare ce echivalează cu pierderea identităţii şi a patrimoniului tradiţional românesc”, spunea în deschiderea programului prof. Claudia Ardelean (organizator, dirigintă a clasei a VIII-a).
Doar o mai bună cunoaştere a identităţii şi demnităţii naţionale poate ajuta un popor să se dezvolte, să dăinuie în istorie şi să intre într-o relaţie demnă cu alte popoare. Pentru că este necesar să evidenţiem aceste elemente şi ca un răspuns la o globalizare impusă, iată-ne azi încercând să arătăm cât de frumoase sunt portul, dansurile şi obiceiurile noastre locale şi naţionale, cât de frumoşi suntem ca români şi ţară. Iată motivaţia acestei seri culturale!”, spunea la rândul său prof. Cristian Popa (organizator, diriginte al clasei a V-a).
 Text : Cosmina Marcela OLTEAN













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu