I.
În Harghita, capitala Iei a fost la Toplița este titlul articolului semnat de Liviu C. în Informația Harghitei, din 24-25 iunie 2022.
„Este pentru al doilea an când, pe malul Mureșului Superior, la Toplița, se organizează un eveniment amplu dedicat iei, la acesta luând parte zeci de persoane, fie că vorbim de femei care țes și fac ii, invitate din localitățile învecinate ori chiar din județul Mureș, fie că de localnici care au mers să admire costumele populare.
Evenimentul a fost organizat în piața din fața cinematografului, acolo unde au fost amplasate șase standuri ale invitaților din comunele harghitene Gălăuțaș, Corbu și Tulgheș și din comunele mureșene Lunca Bradului, Deda, Ibănești. În clădirea cinematografului au fost amenajate trei expoziții ale toplițenilor: una a Muzeului Etnografic și alte două private, aparținând doamnelor Lucica Ioana Cucuiet și Maria Pop Rafila. Invitații nu au venit cu mâna goală, mesele fiind împodobite cu elementele tradiționale, cu flori de Sânziene, precum și cu bunătăți culinare din care lumea prezentă la eveniment putea să guste.
Coordonatoarea evenimentului, Andra Borș, ne spunea că, față de cea precedentă, ediția din acest an se diferă prin aducerea de comunități reprezentate de membrii unor asociații culturale care au adus ii, atât dintre cele mai vechi, transmise din generație în generație, cât și cusute mai nou. Și tot față de anul trecut s-a introdus o paradă a costumelor populare care, cum spunea Andra Borș, „din fericire, s-a extins și am avut parte de dansuri, chiote de șezătoare, am fost serviți cu bucate tradiționale, așa încât evenimentul a devenit nu doar festiv, ci unul al bucuriei, al frăției românești, unul de spiritualitate și de mândrie națională”.(…)
În cadrul Iei cu IstorIE a fost organizat și un concurs. Câte o reprezentantă a fiecărei comunități a prezentat povestea unei ii pe care a adus-o. Au vorbit despre motivele care se găsesc pe iile respective, despre model, culori, modul în care a fost transmisă din generație în generație, modul în care a fost păstrată, dar și percepută ia respectivă.(…)
O invitată specială a fost Zorina Pleșca, din partea Asociației La Blouse Roumaine, organizație care se leagă de Andreea Tănăsescu și de inițierea Zilei Internaționale a Iei.
A ținut să-i felicite pe organizatori și a spus că o bucură faptul că a văzut amprenta fiecărei localități. „Fiecare localitate – continua Zorina Pleșca – a adus ceea ce este mai bun. Au căutat, au pregătit cu minuțiozitate și ne-au prezentat nouă, cei veniți din alte localități și din alte zone ale țării, ceea ce au ei mai bun și mai frumos și, nu în ultimul rând, istoria lor, pentru că toate aceste costume pe care participanții le-au pregătit au în spatele lor povești și o istorie a locului”.
Și pentru că în această săptămână președintele României a promulgat legea prin care ziua de 24 iunie devine „Ziua iei”, nu puteam să nu o întreb pe Zorina Pleșca cât de important este acest aspect, în special din punct de vedere simbolic.
„Este extrem de important. Este foarte importantă pentru noi ca identitate. Ziua Universală a Iei este, de fapt, un proiect de comunitate, în care a fost preluată o inițiativă de comunități atât din România, cât și de afară. Practic, prin acest element de identitate – ia – putem să vorbim și noi despre noi ca români, despre istoria noastră, despre ceea ce suntem, despre înaintașii noștri. Acum avem și un instrument de a ne prezenta.
Mă bucur foarte mult că s-a luat această decizie. Este, nu important, este esențial să putem să ieșim, să ne prezentăm și să avem un element pe care să-l și purtăm în momentul în care vorbim despre noi.”
Ziua Iei, sărbătorită de Sânziene
Portul s-a aflat mereu în strânsă legătură cu mediul și stilul de viață al unui popor. Cămașa tradițională, gândită cândva ca veșmânt de sărbătoare, încărcat cu elemente simbolice, a devenit, mai ales începând cu secolul XX, obiect de muzeu - obiect de artă în care s-au concentrat povești, căpătând astfel valențe de document istoric.
Este al zecelea an în care, la iniţiativa comunităţii virtuale La Blouse Roumaine, pe 24 iunie se sărbătorește Ziua Iei Românești. Deși este promovată şi la nivel internaţional, ia a fost până de curând un brand de țară neoficial. Preşedintele României, Klaus Iohannis, semna pe 21 iunie decretul pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei”.
În 29 martie 2021, România, împreună cu Republica Moldova, au depus dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru înscrierea elementului în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO, dosarul de nominalizare urmând a fi evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din noiembrie/decembrie 2022.
Cămăși după tabloul lui Henri Matisse
Cămașa românească în artă
Cămașa tradițională, prin arta ce o înglobează și prin profunda semnificație istorică, a devenit în timp un puternic simbol în cultura vizuală universală. Să nu uităm numeroasele opere de artă care o reprezintă pictural, cinematografic, precum și tendințe vestimentare recente, care o folosesc ca sursă de inspirație pentru noi creații. În istoria artei, Nicolae Grigorescu, Constantin Daniel Rosenthal, Theodor Aman, Gheorghe Tattarescu, Nicolae Vermont, Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu, Camil Ressu, Francisc Şirato, Dumitru Ghiață sau Ion Theodorescu-Sion sunt pictorii care au reprezentat adesea cămașa populară pe pânzele lor.
Au făcut la fel celebrii Henri Matisse, Auguste Renoir, Frederick Arthur Bridgman sau Franciszek Teodor Ejsmond, precum și nume mari din lumea modei - Yves Saint Laurent, Oscar de la Renta, Tom Ford, Jean Paul Gaultier, Carolina Herrera şi Isabel Marant, fiind cei mai cunoscuți.
La blouse roumaine, Henri Matisse
În modă, chiar și reprezentarea subiectivă a cămășii pictate de Matisse, a prins viață, în atelierul lui Yves Saint Lauren, prin reconstituirea materială a cămășii stilizate de artist în faimosul tablou. Astfel, în artele vizuale, în pictură, cinematografie și modă, IA a fost şi este actuală.
Cămașa tradițională purtată de personalități iconice
Cămașa tradițională a fost purtată cu mândrie de personalități precum reginele României, Elisabeta și Maria, de o mare parte a aristocrației feminine a acelor timpuri și nu numai. Ia românească a intrat în modă în perioada interbelică, atunci când Regina Maria a României s-a fotografiat în cămașă tradițională românească, intrând astfel în conștiința boemei Europe a acelor vremuri. Pentru întâlnirile oficiale, Regina Maria adapta ia românească la ținute speciale, ieșind din canon. Ia a fost purtată și de Smaranda Brăescu, aviatoare și prima femeie parașutist cu brevet din România, care înregistra un record mondial, devenind campion european la parașutism în urmă cu exact 90 de ani. Maria Tănase este de asemenea un personaj iconic, în permanență asociat cămășii tradiționale, evident și prin conexiunea sa cu folclorul românesc.
Regina Maria
Smaranda Brăescu
Personalitățile amintite au fost selectate ca purtătoare de imagine într-un nou proiect Romfilatelia, a cărui materiale (cărți poștale, plicuri, timbre) au fost emise în a doua parte a lunii în curs. “Recunoscând importanţa istorică şi culturală a iei româneşti, precum şi semnificaţia ei la nivel naţional, propagată adesea peste graniţele ţarii, Romfilatelia dedică acestui simbol românesc cel mai nou proiect de timbre, intitulat sugestiv Ia romaneasca, tezaur naţional. Emisiunea de marci poştale Ia romaneasca, tezaur naţional ilustrează, printr-o abordare grafică originală, patru personalitaţi feminine, care au purtat cu mândrie cămaşa tradiţională a românilor şi au facut-o cunoscută peste hotarele ţării.”
Text: Cosmina Marcela OLTEAN
DORU D. :
RăspundețiȘtergereIa ar trebui sa fie parte intrinseca a fiintei fiecarui roman. Din pacate a mai ramas acolo doar la cei al caror suflet s-a ingemanat cu credinta spiritualizata prin simboluri existențiale. Tu, Doina, faci parte din marea elita a acestora.
A fost fascinant,incantator si memorabil si pemtru sufletul meu. Incerc sa-mi imaginez dimensiunea trairii din sufletul tau. Am simtit o imensa bucurie vazandu-te acolo. Fara tine, sarbatoarea ar fi fost mai saraca, tinand cont de contributia ta la promovarea iei
A. TONCEAN:
RăspundețiȘtergereFoarte frumos!
Felicitări tuturor celor care se straduie să țină vie tradiția și portul popular, într-un fel sau altul!
Să aveți o zi de Duminică binecuvântată! 🌸🤗
N. BUCUR:
RăspundețiȘtergereGESTURILE ŞI FAPTELE FRUMOSE ŞI BUNE POT ÎNDULCI SCURGEREA LENTĂ ŞI RECE A TIMPULUI PUR.
"MENIREA VIEŢII TALE E SĂ TE CAUŢI PE TINE ÎNSUŢI", CONSEMA ÎN FRAGMENTARIUM , MARELE NOSTRU EMINESCU.
AŢI RĂMAS, CU TRECEREA DE VREME, ACEEAŞI NOBILĂ ŞI SINCERĂ PERSOANĂ CARE A MOŞTENIT DEPRINDEREA SPRE FĂPTUIREA BINELUI ŞI FRUMOSULUI.
DIN TOATĂ INIMA VĂ DORESC MULTĂ SĂNĂTATE !
SĂ AUZIM NUMAI DE BINE !