joi, 26 mai 2022

Moș LUCA GAFTON (1907-1998) - Personaj de poveste (Doina Dobreanu)

   


     1 Mai 2000. Este a doua zi de Paşti, o zi foarte caldă, cu cerul de o seninătate imaculată. Întreaga natură se îmbrăcă de sărbătoare pentru acest Paşte jubiliar, în cele mai frumoase veşminte. Aerul îmbălsămat cu miresmele primăverii mă invită la promenadă.

    Urmez drumul ce duce de-a lungul Mureşului spre satul Duda… În urmă cu câţiva ani, tot într-o zi de primăvară, aici, în locuinţa sa, aşezată pe marginea pârâului Duda, l-am vizitat pe moş Luca…

Gospodăria lui nu părea a fi atinsă de trecerea timpului; totul fusese făcut cu chibzuinţă, să dureze. Casa se înalţă majestuoasă pe temelii bine consolidate…

    Moş Luca era un bătrân octogenar, dar obrajii-i rumeni şi vioiciunea minţii şi a trupului nu-i arătau anii. Părea sănătos şi bine dispus. Rămas văduv, trăia mai mult singur, după modelul de viaţă tipic patriarhal, în grija lui Dumnezeu... Mai avea o vacă, câteva găini şi un câine. Avea în casă lapte, ouă, caş, pâine…, alimentele de bază ale ţăranului de la munte. Părea izolat de comunitatea satului, de lume, în acest colţ de rai, dar ştia tot ce se întâmpla în ţară şi în lume. Prietenul său cel mai apropiat era radioul cu baterii, pe care îl asculta pe toate lungimile de undă, această parte a satului nefiind încă electrificată.

    Mă pofti şi în odaia dinainte, în camera alăturată, în care toate lucrurile erau frumos orânduite, parcă aşa cum le lăsase în urmă cu câţiva ani răposata lui soţie. Îmi arătă icoana la care ţinea cel mai mult, valoroasă mai mult sub aspect sentimental. Era fericit că nu i-o luaseră cei care căutaseră bani prin casă, în lipsa lui. Îi facea plăcere să-mi povestească despre tot ce-l întrebam. Timpul a trecut foarte repede în compania bătrânelului jovial care ştia să ocolească răspunsurile la întrebările mele, tocmai pentru a mă reţine mai multă vreme.

    Îi promisei, la despărţire, că voi reveni peste câteva zile, atrasă şi de splendoarea covorului de iarbă din preajmă, presărat cu ciuboţica-cucului… M-am întors abia astăzi, după câţiva ani, amintindu-mi că e vremea să culeg această miraculoasă floare de primăvară. Totul pare neschimbat… Pretutindeni, flori galbene se dezmiardă în soare, mugurii roşii împodobesc veşmântul verde al brazilor falnici, păsările ciripesc vesele într-un concert încântător, apa pârâului Duda se prelinge domol printre pietre…

    Casa şi celelalte construcţii anexe ale lui moş Luca par posomorâte. Scara este agăţată în dosul grajdului, căruţa este adăpostită în şopron. Toate sunt la locul lor. Gospodăria, animată altădată de Moș Luca, jovial şi iute, este acum pustie. O tristeţe sfâşietoare mă întâmpină în poarta rămasă deschisă, în aşteptare… Bătrânul plecase…, nu ca odinioară, să-şi ducă vaca la păscut, ci pentru totdeauna...

    Oameni ca moş Luca, ca Bălănuca – vecina lui, a cărei casă e şi ea pustie, deşi pare de curând îngrijită de stăpâna ei harnică – au trăit simplu aici, pe marginea unui pârâu ce curge între două dealuri abrupte, petrecându-şi serile la lumina lămpii, muncind până la capătul firului vieţii, alungând pustia de singurătate prin prezenţa unui animal prietenos, cu care se poate comunica, dacă nu prin cuvinte, prin privire, prin mângâieri, prin tandreţe şi devotament. Atâţia oameni ca ei, pe care i-am cunoscut şi care s-au petrecut, erau de o altă factură. Ei n-au putut renunţa, în ciuda împrejurărilor de tot felul – familiale, sociale, istorice – la demnitatea umană asigurată de libertate, oricât de îngrădită ar fi fost ea, şi nici la mica proprietate: casă, curte, văcuţă, ogorul de pe povârnişul coastei lucrat cu multă sudoare …

    La casele acestea, acum pustii, cântau cândva în zori cocoşii, lătra câte un câine, răsunau glasuri vesele de copii, se bătea coasa, se tăiau lemne, se meliţa cânepa, se ciocneau ouă roşii, veneau colindătorii…

    Urc dealul abrupt pe o potecă în serpentină, cu gândul de a cuprinde cu privirea până în depărtare panorama satului Duda, resfirat pe firul apei. Între pâlcurile de copaci, unii deja înfloriţi, se zăresc, până în depărtare, aşezările duzenilor. Ici şi colo, doar copacii bătrâni marchează existenţa unor gospodării şi trecerea unor oameni prin lume. Dacă am întreba pe cei mai în vârstă, ne-ar spune că acolo a trăit cândva cutare, dincolo cutare… Astăzi, în satul Duda, în care odinioară funcţiona şi o şcoală, au rămas puţine gospodării. Poate şi pentru faptul că satul nu este electrificat, poate şi pentru că în vremuri nu prea îndepărtate se urmărea distrugerea gospodăriilor ţărăneşti şi concentrarea locuitorilor în vatra satului.

    Şi totuşi, oameni îndărătnici, ca moş Luca, ca Bălănuca şi ca cei care continuă să trăiască în condiţii vitrege pe Duda, ştiu să-şi păstreze cu sfinţenie demnitatea de om. Îi iubesc cu o dragoste imensă pentru tenacitatea cu care îşi păstrează verticalitatea până la capătul vieţii.

Simt cum ochii mi se umezesc…, cum un oftat adânc şi dureros îmi răvăşeşte toată fiinţa …





                            Text publicat în cartea SURÂSUL AMINTIRILOR, de Doina Dobreanu, 2011

*

VASILE GAFTON , cunoscut de consătenii săi sub numele de LUCA, și fratele său GAVRIL GAFTON au fost cei din urmă locuitori ai comunei care au purtat acest nume vechi, menționat  în Inventarul sau Conscripţia contelui Lazar, din 26 noiembrie 1742, privind localitatea Subcetate : Gafton Gheorghe, de 40 de ani.

Vasile și Gavril Gafton au ramas orfani de mici. De creșterea lor au ținut seama frații tatălui, învățătorii PETRU și DUMITRU GAFTON.

https://asociatiaculturaladobreanu.blogspot.com/2014/01/petru-gafton-1862-1921-in-memoriam.html


Sursa foto: Dana Roșca, nepoata lui Vasile (Luca) Gafton, din Subcetate

*

 Fotografii din satul DUDA (2005) - Doina Dobreanu 












 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu