marți, 8 noiembrie 2022

MOTIVE ORNAMENTALE ALE PORTULUI TRADIȚIONAL - Doinița Ana Dobrean&Ioan Cristian Țăran, 2022

 

Document publicat în cadrul proiectului

„Motive ornamentale ale portului tradițional”

Proiect cultural finanțat în anul 2022 de:

 
www.judetulharghita.ro

și

Asociația Culturală Mureșul Superior


ARGUMENT

Ioan-Cristian Țăran

    
    Proiectul cultural Motive ornamentale ale portului tradițional constă în activitatea de elaborare a bazelor de date privind valorile patrimoniului cultural ale județului Harghita și elaborarea unei broșuri cu motivele tradiționale găsite în portul popular din localitățile: Subcetate, Sărmaș, Gălăuțaș, Toplița, Bilbor, Corbu și Tulgheș. Scopul proiectului constă în documentarea la fața locului, studierea bazelor de date, prin cercetare, conservare, promovare, valorificare și editarea broșurii în format fizic și electronic.
  Într-o lume a informatizării, a vitezei, a noului, în care de cele mai multe ori se promovează kith-ul, adevăratele valori culturale, comori inestimabile ale unei comunităţi încep să se piardă.
   Tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul ne definesc, ne oferă identitatea culturală, subliniindu-ne unicitatea, statornicia şi nemurirea, în ciuda trecerii timpului. 
   Tinerii zilelor noastre au tot mai puțin posibilitatea să se întâlnească cu cultura tradițională autentică, să învețe să distingă valoarea de nonvaloare.
  Prin abordarea acestui proiect dorim, mai întâi, o schimbare a percepţiilor asupra tradiţiilor, obiceiurilor şi folclorului din această zonă, astfel încât să se evidenţieze valoric cultura tradițională din nordul județului Harghita. 

Text, tehnoredactare computerizată, corectură și coperte: Doinița Ana Dobrean

Foto:   Din arhivele Colecțiilor particulare: „Casa cu amintiri” - Doina Dobreanu (Subcetate), Ioan-Cristian Țăran (Sărmaș), Lăcrămioara Pop (Tulgheș), George-Bogdan Tofan (Bilbor)

Copertele ilustrează capetele ștergarului de cap țesut din bumbac, cu neveditura în 5 ițe, ornamentat prin alesătură (exemplar de la începutul secolului al XX-lea).  

BIBLIOGRAFIE

 

DOBREANU, Doina, Cusături artistice din Subcetate-Mureș (Harghita), F&F Gheorgheni, 2008

DOBREANU, Doina, Țesături românești din zona Mureșului Superior (Secolul al XX-lea), F&F Gheorgheni, 2010

IȘFĂNONI, Doina și POPOIU, Paula, Costumul românesc de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național al Satului „Dimitri Gusti”, S.C. Alcor Edimpex S.R.L.,  București, 2007

MILLER-VERGHY, Margărita, Vechi motive decorative românești, Editura Vestala, București, 2007


 

Un comentariu:

  1. Prof. ANA BOZDOC: Câtă artă în frumoasele ii făcute de mâini măiestre!
    Vă admir și vă felicit că faceți cunoscute minunatele lucrări de artă izvorâte din sufletul de român, însetat de frumos.

    RăspundețiȘtergere