luni, 4 mai 2015

CĂRȚI NOI: „Acta Carpatica”, I, 2015 etc.



1. ACTA CARPATICA, Editura Eurocarpatica, 2015





PERSONALITĂȚI ORIGINARE DIN SUBCETATE (p. 498-512)

Ana-Doinița Dobrean

DOINA BUTIURCĂ, Conferențiar Univ. Dr. la Universitatea „Petru Maior”

S-a născut în 1959, la Subcetate; domiciliul actual: Târgu-Mureş.
 A urmat școala generală și prima treaptă de liceu la Subcetate, apoi, treapta a doua de liceu, la actualul Colegiu „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc. A studiat la Facultatea de Filologie a Universității din Iași, a fost profesor de limba și literatura română în localitățile Sărmaș și Toplița, din județul Harghita, lector și conferențiar universitar.
Conferinţele, Simpozioanele, cărţile pe care le publici ş.c.l. sunt parte integrantă a activităţii de cercetare academică. Nu poţi altfel să profesezi într-o Universitate. Recunosc, este şi multă pasiune în a face cercetare. Mă preocupă domeniile interdisciplinare ale ştiinţelor limbii, antropologia lingvistică, terminologia, problema sacrului. Teza mea de doctorat a fost „Simboluri religioase în opera lui Liviu Rebreanu” (2005). „Introducere la estetica sacrului” (2008) este o altă carte, urmată de volumul „Sensuri ale libertăţii religioase în opera epică” (2011). Tot în 2011 a apărut la Paris un volum pe teme de antropologie „The concceptual metaphor and the cultural substrate (Etudes d’anthropologie linguistique et terminologie)”. Lucrăm în colaborare cu colegii noştri de la Institutul de Terminologie din Chişinău, de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, de la Universitatea Sapienţia la un Dicţionar plurilingv, în şase limbi.Tot în colectiv lucrăm, în cadrul Realiter, la un dicţionar panlatin de termeni medicali, în colaborare cu universitari din Franţa, Spania, Portugalia, Italia, Brazilia, Mexic etc. De curând a aparut la Quebec „Vocabulaire panlatin des pneumopathies professionnelles”, un dictionar plurilingv în care am coordonat/ elaborat, în colaborare cu lingvişti şi terminologi de la Universitatea din Bucureşti, terminologia pentru limba română. A fost unul dintre proiectele internaţionale canadiene din cadrul Realiter, la care am avut bucuria să colaborez. Activitatea la Universitate înseamnă muncă asiduă, implicare aşa încât uneori îţi dai seama că viaţa ta este absorbită de problemele muncii tale. Şi totuşi, există şi un dram de bucurie în toate acestea, prin posibilitatea de a cunoaşte valorile culturale şi religioase ale altor popoare.”[1]



COTFAS DANIEL-TUDOR, Șef de lucrări Dr. la Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Departamentul de Electronică și Calculatoare. Membru al Centrului de Valorificare și Transfer de Competențe – CVTC


  S-a născut în 1970, la Subcetate; domiciliul actual: Brașov. A absolvit liceul din Subcetate, a urmat cursuri universitare de matematică la Iasi și Brasov.
În cadrul Universității brașovene, desfășoară activități didactice diverse: matematică, fizică generală, optoelectronică și energiile regenerabile.
Este membru al Centrului de Valorificare și Transfer de Competențe – CVTC, membru al Societății Române de Fizică, al Societății Europene de Optică, al International Association of Online Engineering (IAOE) și al comunității Virtuale Leonardo.
A participat și participă ca director sau partener la o serie de proiecte de cercetare în domeniul energiilor regenerabile, materiale, monitorizare wireless și în domeniul sistemelor inteligente pentru iluminare folosind energia harvesting.
Este interesat, împreună cu fratele său, Dr. Petru Cotfas, aproape de aceleași domenii de cercetare: energiile regenerabile, instrumentația virtuală și monitorizarea wireless. Amândoi fac parte dintr-un colectiv de cercetători ale căror lucrări au fost prezentate la conferințe și congrese internaționale.
Din punct de vedere ştiinţific, momentul de apogeu s-a consumat în august, 2013 în Austin, Texas, SUA. După câştigarea concursului National Instruments România, lucrarea noastră - a fratelui meu, Petru Cotfas, şi a mea - a fost trimisă la concursul mondial organizat de firma respectivă. Am aflat cu bucurie că suntem printre finalişti. Am fost invitaţi la Conferinţa NI unde a avut loc şi gala de decernare a premiilor. Ca orice om, am mers cu emoţie şi speranţă. Spre bucuria noastră, am câştigat competiţia la categoria la care am participat şi încă două premii, cel de popularitate şi cel al editorilor. Ne-am simţit mândri pentru că am pus Universitatea „Transilvania” din Braşov mai sus decât alte universităţi şi pe picior de egalitate cu CERN, Vestas sau alte mari organizaţii.” [2]

COTFAS N. DAN, Inginer mașini –unelte

S-a născut în anul 1963, la Subcetate. A urmat zece clase la Subcetate, apoi la Liceul din Toplița. A studiat Mașini – Unelte la Universitatea din Brașov și a luat repartitia la Fabrica de Tricotaje din Toplița, în 1987, ca inginer stagiar. A înființat în 1992 firma „DANICO S.R.L., a cărei activitate, începută la Subcetate, în casa bunicilor, se desfășoară, începând din 1995, în în Toplița.județul Harghita.
Cel mai important moment a fost anul 2004, când, după o bogată experiență acumulată din colaborarea cu firme importante din lume, am hotărât să avem colecția proprie de produse și am înregistrat în Uniunea Europeană marca proprie „Strindberg”. Producem costume de schi, îmbrăcăminte outdoor, îmbrăcăminte cu puf de gâscă la cele mai înalte standarde de calitate cu țesături, materii prime și auxiliare de cea mai bună calitate, cumparate din toată lumea (Japonia, SUA, Italia, Anglia, Suedia, Cehia, China, Taiwan). Avem două magazine proprii, la Toplița și Târgu Mureș, și 30 de magazine partenere. Executăm produse profesionale din țesături cu parametri tehnici ridicați pentru cluburi sportive, salvamont, monitori de schi din toată lumea.” [3]

DUMITRU COTFAS, Consultant, Informatician


S-a născut în 1958, la Subcetate, absolvent al Liceului teoretic din Subcetate, jud. Harghita, absolvent al Universității din București, Facultatea de Matematică; domiciliul: Vancouver, Canada.
 Am fost profesor de matematică o perioadă destul de lungă şi aceasta a fost o experienţă foarte frumoasă, cred că cea mai frumoasă şi care mi-a dat cele mai multe satisfacţii. După ce am fost și profesor de informatică câtiva ani, m-am trasferat la o firmă americană care implementa în România o soluţie informatică pentru firme de producţie.
Apoi am plecat pentru doi ani in Anglia, după aceea la Vancouver, unde am avut noroc să-mi găsesc de lucru în informatică imediat ce am ajuns aici şi să fac acelaşi tip de serviciu pe care l-am facut în Anglia şi la Bucureşti. Soţia mea şi-a gasit şi ea imediat serviciu în informatică, aşa că asta ne-a ajutat să facem tranziţia la modul de viaţă din Canada destul de usor.
În curtea casei din Vancouver a montat o Coloană a infinitului, înaltă de 6 m, modelată de el însuși din lemn de tuia, cu „fierăstrăul, dalta şi ciocanul”, după modelul coloanei lui Brâcuși, „patriarhul sculpturii moderne”, apreciind că această Coloană a Infinitului combină „arta, în forma ei cea mai pură, cu geometria şi cu ideea de eternitate”.[4]

NICOLAE COTFAS, Profesor Universitar Doctor la Universitatea din București


S-a născut în 1954, la Subcetate; domiciliul actual: Bucureşti.
A absolvit liceul din Subcetate, apoi Facultatea de Matematică a Universității din București, în anul 1978. A obţinut un doctorat în ştiinţele matematice la Universitatea din Bucureşti, în 1996, şi un doctorat în fizică la Institutul Naţional Politehnic din Grenoble – Franţa, în 1998.
Rezultatele muncii de cercetare au fost disiminate prin conferinţe la colocvii organizate pretutindeni în lume (1994 – 2011: Paris şi Toulouse – Franţa, Ungaria, Stuttgart, Praga, Olanda, Brazilia, Lisabona, Stockholm, SUA, Oostende, Goteborg, Varna, Tenerife, New Jork, Japonia, Tel Aviv – Israel, Vrsac –Serbia, Paphos - Cypru, Bucureşti, Piteşti, Constanţa) sau în reviste de specialitate („Journal of Mathematical Physics”, „Journal of Physics A: Mathematical and Theoretical, Physics Letters A, Journal of Geometry and Physics”, „Central European Journal of Physics”, „Annales Henri Poincare”, „Mathematical Reviews”, „Zentralblatt MATH”).
Începând din 1995, a adus contribuții importante în privința studiului cvasicristalelor, pentru care descoperitorul lor a obținut în 2011 premiul Nobel.
Apoi s-a ocupat de investigarea nanotuburilor de carbon, descoperite în 1991. Utilizând modele matematice, a adus anumite contribuţii în 2001.
S-a ocupat, timp de 10 ani, de anumite clase de funcţii speciale şi de aplicaţiile lor în mecanica cuantică. Acum se ocupă de modele matematice în Quantum Information, un domeniu fierbinte care promite aplicaţii senzaţionale.
La facultate, a predat toate cursurile de matematică posibile şi, în general, la secţiile cu predare în engleză sau franceză. În prezent, predă un curs de matematică pentru studenţii la masterat.
Principalii săi colaboratori sunt specialiştii români L. Popescu, I. Armeanu, D. Blideanu, I. Şandru, R. Slobodeanu, dar şi specialiştii străini: Jean Pierre Gazeau, Katarzyna Gorska, J-L Verger-Gaugry, Apostol Vourdas. [5]

COTFAS PETRU-ADRIAN, Șef de lucrări Dr. la Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Departamentul de Electronică și Calculatoare. Membru al Centrului de Valorificare și Transfer de Competențe – CVTC.

   S-a născut în 1974, la Subcetate; domiciliul actual: Brașov.
În cadrul Universității brașovene, ldesfășoară activități didactice diverse: instrumentatia virtuală și sisteme de achiziție de date, fizica generală, electronica analogică și nanotehnologii.
Este membru al Centrului de Valorificare și Transfer de Competențe – CVTC, membru al Societății Române de Fizică, al International Association of Online Engineering (IAOE).
E implicat în proiecte de cercetare în domeniul sistemelor de control și monitorizare wireless și în domeniul sistemelor inteligente pentru iluminare folosind energia harvesting.
Este interesat, împreună cu fratele său, Dr. Daniel-Tudor Cotfas, aproape de aceleași domenii de cercetare: energiile regenerabile, instrumentația virtuală și monitorizarea wireless. Amândoi fac parte dintr-un colectiv de cercetători ale căror lucrări au fost prezentate la conferințe și congrese internaționale.
Din punct de vedere ştiinţific, momentul de apogeu s-a consumat în august, 2013 în Austin, Texas, SUA. După câştigarea concursului National Instruments România, lucrarea sa și a fratelui său, Daniel Tudor Cotas, a fost trimisă la concursul mondial organizat de firma respectivă. Au câştigat competiţia la categoria la care au participat şi încă două premii, cel de popularitate şi cel al editorilor.[6]


DOBREAN DOINIȚA-ANA, profesor de limba și literatura română – limba și literatura franceză, gr. did. I, la Liceul „Miron Cristea din Subcetate, județul Harghita; președintele Asociației Culturale „Dobreanu”, membru al Rețelei colecționarilor și muzeelor etnografice sătești particulare din România (RECOMESPAR)

S-a născut la Subcetate, în anul 1950, a absolvit liceul real-umanist din Subcetate, a urmat Facultatea de Filologie, secția Română – Franceză (1969-1973), din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a lucrat în învățământul preuniversitar până la pensionare, cu preponderență la Subcetate, între 1975-2014.
Rezultatul preocupărilor sale pentru graiul, folclorul și cultura tradițională locală sunt publicate în „Angvstia” (nr.9, 2005; nr. 12, 2008; nr. 14, 2010), „Sangidava” (nr.1/VII, 2013), ”Marisia XXX”, 2013 etc. și în diverse ziare și reviste: „Școala noastră”, „Dăscălița”, „Informația (Adevărul) Harghitei”, „Grai românesc”, „Unirea”, „Cuvântul liber”.
Cărți de autor:
- Doina Dobreanu şi Vasile Dobreanu, Subcetate-Mureş. File de monografie, Editura Motiv, 1999.
- Doina Dobreanu şi Vasile Dobreanu, Liceul din Subcetate, judeţul Harghita. Prezentare monografică. 1956-1958; 1961-2002, Editura Scoruş, 2002
- Doina Dobreanu, Préparons ensemble l’examen de français au baccalauréat!, Editura Scoruş, 2001
- Doina Dobreanu, Cusături artistice din Subcetate-Mureş (Harghita), F&F Gheorgheni, 2008
- Doina Dobreanu, Ţesături româneşti din zona Mureşului Superior (Secolul al XX-lea), F&F Gheorgheni, 2010
- Doina Dobreanu, Surâsul amintirilor, F&F Gheorgheni, 2011
- Doina Dobreanu, Cântecul obârșiei, F&F Gheorgheni, 2011
- Doina Dobreanu, Bucuria lecturii, F&F Gheorgheni, 2012
- Doina Dobreanu și Zorel Suciu, Acasă, la Subcetate, F&F Gheorgheni, 2012
- Doina Dobreanu, Lumina din fereastra școlii, F&F Gheorgheni, 2013
- Doina Dobreanu şi Vasile Dobreanu, La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate, Editura Cezara-Codruța Marica, Târgu-Mureș, 2013
- Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, Subcetate. Un secol de istorie în imagini, Editura Cezara-Codruța Marica, Târgu-Mureș, 2013
- Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate, vol. II, Editura Cezara-Codruța Marica, Târgu-Mureș, 2014


DOBREANU IOAN, profesor de limba și literatura română, gr. did. I

S-a născut la Gălăuțaș, județul Harghita, în anul 1938, a urmat Facultatea de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a lucrat în învățământul preuniversitar, pensionându-se în orașul Roman.
Lucrări publicate:
- „Pur și simplu memorii”, 2010
- „Mărturisirea”, roman, 2013
- „Însemnări dintr-o călătorie în Spania”, 2013
- „Gălăuțașul și gălăuțenii de altădată”, Editura PIM, Iași, 2014
- Colaborări la cele două volume publicate de Asociația Învățătorilor Harghiteni, „Ctitori de neam”, la ziare ți reviste.


DOBREAN VASILE, profesor de fizică și informatică, gr. did. I

S-a născut la Subcetate, în 1959, a urmat liceul la Subcetate și Toplița, a urmat Facultatea de Fizică, apoi Facultatea de Informatică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Profesor și, actualmente, director la Liceul „Miron Cristea” din Subcetate.
Cărți de autor:
- Doina Dobreanu şi Vasile Dobreanu, Subcetate-Mureş. File de monografie, Editura Motiv, 1999.
- Doina Dobreanu şi Vasile Dobreanu, Liceul din Subcetate, judeţul Harghita. Prezentare monografică. 1956-1958; 1961-2002, Editura Scoruş, 2002
- Doina Dobreanu şi Vasile Dobreanu, La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate, Editura Cezara-Codruța Marica, Târgu-Mureș, 2013
- Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, Subcetate. Un secol de istorie în imagini, Editura Cezara-Codruța Marica, Târgu-Mureș, 2013
- Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate, vol. II, Editura Cezara-Codruța Marica, Târgu-Mureș, 2014


DUMITRU HANGA, colonel inginer


S-a născut la Subcetate, în anul 1933. Domiciliază, în prezent, în București.
La Subcetate a absolvit șapte clase, în 1947. Un unchi al său, Vasile Hanga, l-a dus la București să învețe cismăria. A urmat școala profesională, apoi liceul la seral. În 1954, în urma examenului de bacalaureat, a optat pentru şcoala militară de ofiţeri tehnici auto, absolvită în 1957.
După un stagiu de activitate ca şef de atelier de reparaţii auto, mai întâi la Regimentul de aviaţie Turnişor din Sibiu, apoi la Regimentul de aviaţie din Timişoara, a fost selectat, în 1961, pentru Academia Tehnică Militară, secţia tancuri şi auto.
A fost repartizat la Regimentul de tancuri din Turda, după doi ani a fost mutat la Bucureşti, la Divizia de tancuri, unde, timp de cinci ani, a îndeplinit diferite funcţii: locţiitor tehnic de regiment, ajutor locţiitor tehnic de divizie, coordonator al cursurilor pentru pregătirea tehnică a cadrelor militare din cadrul Diviziei.
În toamna anului 1975, a fost promovat în Ministerul Apărării Naţionale, la Direcţia Planificare din Departamentul Înzestrării Armatei, iar după 15 ani, în 1980, a preluat funcţia de planificator şi coordonator al Direcţiei de Comerţ exterior al M.A.N., care se ocupa de importurile şi exporturile de tehnică, armament şi muniţii.
Alături de personalul acestei direcţii şi al Marelui Stat Major, a participat la încheierea contractelor anuale de import şi export la Moscova, Leningrad şi alte capitale din fostele ţări comuniste. A participat la organizarea expoziţiilor de tehnică militară în ţara noastră, care erau vizitate de reprezentanţii armatelor din Tratatul de la Varşovia şi a participat la vizitele expoziţiilor similare din celelalte ţări. România exporta transportoare amfibii blindate, avioane de şcoală şi antrenament, armament de artilerie, infanterie, muniţii şi alte produse de tehnică militară. Importa avioane de luptă, complexe de rachete, sisteme de staţii de radiolocaţie, tancuri, motoare pentru nave de luptă, submarine etc… Împreună cu ofiţeri din Direcţia de Comerţ Exterior a fost în misiune, pentru a încheia contracte de colaborare şi vânzare de armament în capitalele unor ţări din Africa şi Asia precum: Mozambic, Tanzania, Somalia, Zimbabue, Egipt, Etiopia.
În primăvara anului 1989 a fost promovat în funcţia de Şef al Secţiei Planificare din Direcţia Planificare, secţie care reprezenta Statul Major al Departamentului de Înzestrare al Armatei. În vara anului 1992, la vârsta de 58 de ani, a fost pensionat cu gradul de colonel inginer. A părăsit armata, unde a muncit „cu dăruire şi dragoste, cu tristeţe şi durere în suflet”.[7]
 

DUMITRU HURUBĂ, scriitor[8]


Membru al Uniunii Scriitorilor din România

S-a născut în loc. Subcetate, satul Călnaci, cătunul Șeștina; domiciliul actual: Simeria-Veche, județul Hunedoara.
A debutat în revista „Vatra” din Tg.-Mureş cu schița umoristică „Probleme la blocul X7”. În 1978, în nr. 21 al „României literare”, a debutat cu povestirea „Ion Hălăucă şi caprele…”. Apoi, au început colaborările la „Orizont”, „Ateneu”, „Transilvania”, „Tribuna”, „Luceafărul”... Ceva mai târziu, a colaborat la „Moftul român”, „Urzica”, „Şopârla”, „Observatorul” din Toronto, „Asymetria” din Paris, condusă de Dan Culcer... Concomitent, a continuat să colaboreze la publicaţiile din judeţul Hunedoara, unde se stabilise, respectiv: „Ardealul literar”, „Provincia corvina”, „Semne”... În anii 1990/91, a făcut parte din redacţia publicaţiei „Râsu’ lumii”, una dintre cele mai complete şi bune reviste de umor din ţară.
Opera literară:
- Noaptea unui medic (proză scurtă), Comitetul de cultură şi educaţie socialistă a judeţului Hunedoara, Deva, 1979;
- Debut ’86, volum colectiv de debut la Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1986;
- Iubita mea, e ora indexării (versuri), Edit. PC Graf, Deva, 1994;
- Rezervația de zăpăciți (proză satirico-umoristică), Editura Corvin, Deva, 1995;
- Carte de colorat mintea (versuri social-satirico-umoristice), Editura Emia, Colecţia “Scorpion”, Deva, 1998;
- Bună seara, Domnule Mann… (povestiri), Editura Eubeea, Timişoara, 1998;
- Un scorpion pe contrasens (schiţe şi povestiri satirico-umoristice), Editura Corvin, Deva, 1999;
- De vorbă cu… (interviuri), Editura Eubeea, Timişoara, 1999;
- Insomnii binefăcătoare (critică literară), Editura Corvin, Deva, 2000;
- Scuzați că ne-am cunoscut (schiţe şi povestiri satirico-umoristice), Editura SigNata, Timişoara, 2001;
- Balamucul, dragostea mea… (roman umoristic), Editura Călăuza, Deva, 2002;
- Cronici TV din vremea zăpăciților e tranziție, Editura Călăuza, Deva, 2004;
- Crime și strălucire (microbiografii ale unor personalităţi istorice: Ahasverus, Apostolul Pavel, Maria Stuart…), Editura Călăuza, Deva, 2004;
- Natura vie cu scorpion sentimental (microroman), Editura Emia, Deva, 2005;
- Acolo șezum și … râsem (Cronici TV publicate în România literară), Editura Corvin, Deva, 2006;
- Amanții gaițelor cu cap de struț (roman), Editura Eubeea, Timişoara, 2008;
- Carte de colorat mintea (versuri, ediţie definitivă), Editura Corvin, Deva, 2008;
- Cobaii (roman), Editura Eubeea, Timişoara, 2009;
- Cititorul de iluzii (cronici şi recenzii literare), Editura Eubeea, Timişoara, 2010;
- Evadații din claxene (roman), Editura Eubeea, Timişoara, 2010;
- Scorpionisme (pamflete şi eseuri), Editura Eubeea, Timişoara, 2011;
- Al II-lea Adam, teatru, Editura Eubeea, Timişoara, 2011;
- Ca o fleandură, iubirea (proză scurtă), Editura Eubeea, Timişoara, 2011;
- Iago – Sforărie de lux (roman), Editura Eubeea, Timişoara, 2011;
- Aranka-neni, sau Canapeaua de scârț, (roman), Editura Limes, Cluj-Napoca, 2012;
- Să vă spun ceva… (eseuri), Editura Limes, Cluj-Napoca, 2012;
- Bate vântul prin cămară (poezii patriotice), Editura Limes, Cluj-Napoca, 2012;
- Așa cred eu… (interviuri), Editura Limes, Floreşti, 2013;
- Biroul dușilor de-acasă, (roman), Editura Limes, Floreşti - Cluj, 2013;
- Speriații din Pădurea Cailor (roman), Editura Limes, Floreşti - Cluj, 2013;
- Love stories – fără sentimente! (proză scurtă), Editura Cenaclul de la Păltiniş, Sibiu, 2013;
- Nebunaticii, colecția Opera omnia – Romanul de azi, Editura TipoMoldova, Iaşi, 2013;
- Filiala casei de nebuni (roman), Editura Limes, Floreşti – Cluj, 2014;
- Șoferi în campanie comunisto-agricolă 1979, col. Romanul de azi, Editura TipoMoldova, Iaşi, 2014;
- Încă nu e prea târziu, cronici literar-optimiste, Editura TipoMoldova, Iaşi, 2014;
- Poezii cârcotașe, Editura TipoMoldova, Iaşi, 2014;
- Misoginul bine temperat,  proze, Editura Limes, Floreşti – Cluj, 2014;

În volume colective:  
- Cine ai fost dumneata, Domnule Valentin Silvestru? Editura Timpul, Reşiţa, 1997;
- Antologia copilăriei, Editura Emia, Deva, 1998;
- Antologia „Umorul reformei, reforma umorului”, Editurara Hiparion, Cluj-Napoca, 2001;
- Țiganiada, noi puncte de vedere (în colab. cu: Doina Bălţat şi Călina Gherga Ciochină), Editura Eubeea, 2008;
- O antologie de umor românesc, (în colab. cu Doina Bălţat), Editura Eubeea, 2008;
- Antologii publicate pe plan județean (proză, teatru şi versuri);

PAVEL MUREŞAN, doctor în psihologie


S-a născut în anul 1950, în localitatea Sărmaș, județul Harghita. Domiciliul actual: înToronto, Canada.
A urmat Liceul real-umanist din localitatea Subcetate, județul Harghita, apoi Facultatea de Psihologie a Universității din București.
În România, a publicat în perioada 1973 – 1993 aproximativ zece cărţi şi peste 200 de articole ştiinţifice. Cele mai de succes cercetări şi publicaţii ale sale au fost legate de învăţare, între care „Învăţarea socială” (1980), bazată pe teza sa de doctorat. „Cartea mea cea mai căutată în continuare şi pe internet a fost şi este „Învăţarea eficientă şi rapidă” (1990). Ajută pe oricine, de orice vârstă, să-şi organizeze inteligent învăţarea şi să ia cu succes testele şi examenele – deci ceva practic. Învăţarea este o componentă esenţială a existenţei noastre care ne urmăreşte toată viaţa şi de ea depinde calitatea vieţii noastre de la salariu până la sănătatea mintală şi durata vieţii. Cei ce învaţă până la adânci bătrâneţe, cercetările arată că trăiesc semnificativ mai mult şi îşi păstrează mintea şi memoria clare.”
Între 1973-1975, a fost cercetător la Institutul de Ştiinţe Pedagogice și, concomitent, a lucrat şi la catedra de psihologie. În următorii 15 ani, până în 1990, a lucrat la Academia „Ştefan Gheorghiu”, transformată ulterior în Academia de Studii Social-Politice, unde a predat cursuri de psihologie generală, socială, organizaţională, managerială şi ergonomie.
În 1985, a organizat o expediţie mixtă în Himalaya şi a dedicat-o Anului Internaţional al Tineretului. Pentru prima dată, tricolorul românesc a fost înălțat pe un vârf himalayan, Gurja Himal, înalt de 7493 m. „Dr. Ovidiu Bojor, fiind în acea vreme într-o expediţie ştiinţifică ONU în Himalaya pentru cartarea plantelor alpine, ne-a dat un ajutor vital, finaciar şi diplomatic. Fără invitaţia de la el cu antetul ONU, nu am fi avut nicio şansă să obţinem paşapoartele”.
Cu o bursă post–doctorală Humboldt, a studiat timp de aproape doi ani în Germania, după care, a plecat în Canada: „Împreună cu soţia, am luat copiii de mână şi patru geamantane şi am coborât în Toronto pe 30 noiembrie 1993, pe una din cele mai grele şi friguroase ierni din Canada. Am luat totul de la zero şi am început o nouă viaţă. Trebuie să fii destul de curajos să faci aşa ceva şi ii admir pe cei ce o fac. Cel mai mult m-a durut când am renunţat la ţară şi la munţii ei. Este o durere care nu va dispărea niciodată, dimpotrivă, se adânceşte. Vin des în ţară şi merg în Făgăraş, Piatra Craiului, Retezat, munţii mei din Harghita etc. Intenţionez peste câţiva ani să vin şi să stau mai mult în ţară, chiar câteva luni pe an, să scriu, să revizitez bibliotecile şi munţii - locurile unde m-am simţit întotdeuna fascinat, liber şi împlinit şi unde mi-am petrecut o bună parte a vieţii.”
În Canada a lucrat caţiva ani buni la proiecte internaţionale pentru guvernul federal, CIDA – Agenţia Canadiană de Dezvoltare Internaţională. La CIDA, a colaborat câţiva ani buni cu Memramcook Institute.
În peroada 1995 – 2002 a organizat multe schimburi de delagaţii la nivelul cel mai înalt (prim miniştri) între Canada şi România, a organizat câteva schimburi de experienţă între Senatul Canadei şi Senatul României, prin care a făcut mai bine cunoscută şi apreciată România la nivelul guvernamental federal canadian.

POP EMIL, preot

S-a născut în anul 1949, în comuna Subcetate, județul Harghita.
A absolvit liceul din Subcetate în anul 1967, apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
Este în prezent preot la Biserica ortodoxă Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei din Miercurea Ciuc.
Cărți publicate de preotul Emil Pop și preoteasa Valeria Pop, profesor de limba română: 
- Pr. Emil Pop, Biserica Ortodoxă Sfinţii Apostoli Petru, Pavel şi Andrei, Editura Scoruș, 2006
- Pr. Emil Pop şi de profesor Valeria Pop, Ctitorii de lumină, ctitorii dăinuitoare, Editura Grai Românesc, Miercurea Ciuc, 2010.
- Pr. Emil Pop şi de profesor Valeria Pop, Lucrarea sfințirii, Editura Nico, Târgu Mureș, 2013
- Pop, Valeria, „Miride”, Miercurea Ciuc, 2008

ROȘCA IOAN, Profesor Universitar Doctor

Ioan Roșca s-a născut în comuna Sărmaș, în anul 1947 și a decedat la București în anul 2014. A urmat liceul la Subcetate. Era recunoscută în anii de liceu - de către colegi, dar mai ales de către profesori - inteligența și capacitatea puțin obișnuite ale elevului Ioan Roșca de pătrundere a acestor științe abstracte, așa că nu a fost un miracol faptul că a fost la Universitatea din București, unde a absolvit în 1970 Facultatea de Matematică-Mecanică, sectia Mașini de calcul, nici că a continuat să lucreze în cadrul aceleiași facultăți ca asistent stagiar (sept.1970 - iun.1971), apoi lector, conferențiar (febr.1991 - febr.2002), profesor (febr.2002 - 2014).
A fost în egală măsură profesor universitar și cercetător… Teza de doctorat „Metode functional-numerice în rezolvarea ecuațiilor operatoriale”, susținută în 1978 la Universitatea din Bucuresti anunța interesul lui Ioan Roșca pentru diverse domenii: ecuații cu derivate parțiale (liniare și neliniare), metode numerice, metode de element finit, metode variaționale, modelare matematică, geometria spatiilor normate.
Domnul Ioan Roșca, Profesor Universitar Doctor la Universitatea din București, este o personalitate națională și internațională: profesor invitat la Universitatea Blaise Pascal (Clermont-Ferrand II), Franța (oct.1991 - mar.1992); stagii știintifice: Darmouth College, SUA, 1974 (5 luni); Seminarul Banach asupra teoriei aproximarii, Varșovia, Polonia,1975 (2 luni); Laboratorul de mecanica solidelor, Școala Politehnică, Palaiseau, Franța, 1992 (2 luni); Laboratorul de matematică aplicată, Université de Savoie, Chambery, Franța, 2000 (4 luni); membru al American Mathematical Society (AMS) și Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM). S-ar putea adăuga și mulțimea lucrărilor din domeniul științelor matematice publicate… Sunt date luate din CV-ul profesorului Ioan Roșca publicat pe internet de universitatea bucureșteană.[9]


SUCIU ZOREL, profesor, artist plastic, etnograf, muzeograf

S-a născut la Subcetate în anul 1960. Domiciliază în prezent  în Toplița.
A absolvit Liceul Pedagogic din Odorheiul Secuiesc, județul Harghita, secția română, a profesat ca învățător la școala din satul Călnaci, din comuna Subcetate.
A absolvit Academia de Arte din București, a înființat Muzeul Etnografic din Toplița, împreună cu dr. Dr. Dorel Marc și, tot aici, conduce Școala de Artă.
„Începuturile mele, din cele mai bune: 1993 - la Muzeul Satului Bucureşti, cu Georgeta Stoica, Ioan Godea, Ioan Opriş, Doina şi Rusalin Işfănoni, Aurelia Tudor, Anca Sârbu, Cristian Vereş; Muzeul Ţăranului Român, cu Horia Bernea... şi echipa sa care mi-a oferit, prin propria sa viaţă, modelul artistului trăitor în muzeu.
Cea mai prolifică perioadă, după un model prezumtiv oferit de succesul lui Horia Bernea, ca artist în muzeu („European museum of the year award”, 1996-1997), a fost amenajarea şi apoi inaugurarea muzeului din Topliţa, județul Harghita, după doi ani de ucenicie muzeală bucureşteană, licenţa în grafică (1998), sub directoratul proaspătului licenţiat în istorie al universităţii sibiene, azi Dr. Dorel Marc.” 

Contribuţiile cele mai importante la Bibliografia zonei Topliţa:
- Etnoforme. Proiect plastic: „Arhetip şi Geneză” în „Angustia”, Nr. 5, Editura Carpaţii Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, 2000;
- „Încrustaţiile botelor ciobăneşti din zona Topliţei”, în „Moşteniri culturale”, Muzeul Etnografic Reghin, 2001;
- „Etnoforme. Pledoarie pentru o reconsiderare a gestului liturgic”, în „Moşteniri culturale’’, Muzeul Etnografic Reghin, 2002;
- „Interferenţe privind structura habitaturilor şi arhitectura iniţială de formare a vetrelor de locuit, în zona de contact a populaţiei maghiare cu cea românească. Remetea – Kicsibuk şi Subcetate – Duda”, în „Moşteniri culturale’’, Muzeul Etnografic Reghin, 2003;
- „Cimitirele de familie, o religie casnică a morţii”, în „Moşteniri culturale’’, Muzeul Etnografic Reghin, 2004;
- „Reabilitarea ţiterei în perspectivă interculturală pentru zona Subcetate – Remetea”, în „Moşteniri culturale”, Muzeul Etnografic Reghin, 2005;
- „Clopotniţa satului de munte, arhitectură şi utilitate. Mărturii ale umanizării şi sacralizării spaţiului montan la Gălăuţaş, jud. Harghita”, în „Sangidava”, vol 1, Ed. Ardealul, Tg. Mureş, 2007;
- „Reabilitarea ţiterei în perspectvă inteculturală pentru zona Subcetate”, în ,,Sangidava’’, vol. 1, Ed. Ardealul, Tg. Mureş, 2007;
- „Biserica de lemn (1815) şi cimitirul vechi din Sărmaş, jud Harghita”, în „Sangidava”, vol.2, Ed. Ardealul, Tg. Mureş, 2008;
- „Modele de cercetare a cimitirelor cu monumente funerare din piatră (sec XIX- înc. sec XX)”, în „Sangidava” vol. 3, Ed. Ardealul, Tg. Mureş, 2009.
- Doina Dobreanu, Zorel Suciu, Acasă, la Subcetate..., Editura F&F International S.R.L.,Gheorgheni, 2012[10]


TRIFAN DAN-LAZĂR, matematician / consultant internaţional senior în sisteme informatice

S-a născut în anul 1951, în comuna Subcetate; domiciliul: ville de Quebec, Canada.
A urmat Liceul Industrial din Târgu-Mureș și Facultatea de Matematică la Universitatea din București.
După 1989, a înființat, cu câţiva colaboratori, una din primele firme de informatică înregistrate în Bucureşti, „Casa de Software WDS”, punând în funcţiune, în mai puţin de un an de zile, un sistem informatic de spital, pe una din primele reţele de PC -uri din România.
Au urmat ani grei de muncă intensă, delegaţii prin toată ţara, la clienţi, începând din Bucureşti la Constanţa, Brăila, Tulcea, Galaţi, Bacău, Baia Mare, Turnu Severin, Craiova, trecând prin a doua firmă, şi a treia, dezvoltând aplicaţii informatice pentru diverse sectoare, începând de la firme de contabilitate, până la fabrici de pâine sau de avioane.
Copiii creşteau, societatea evolua, piaţa era în formare, concurenţa în devenire şi nu întotdeauna loială. După un timp, am renunţat la iniţiativa privată şi am trecut la o firmă de asigurări, ca director de departament informatic. Aveam deja cariere realizate, dar pentru a asigura copiilor o deschidere de viață, am plecat în 2000 în Canada, cu statutul de rezidenţi permanenţi.
Dupa 10 ani în aceeași firmă, o companie IBM, am decis să revin pe cont propriu şi am trecut să lucrez ca și consultant independent. Am avut ocazia să câştig destulă experienţă nord-americană, pentru o diversitate de clienţi din Canada şi Europa, dar, şi cu câteva contracte personale, cu proiecte finanţate de Banca Mondială pentru ţări din Africa. Momentul de faţă mă găseşte cu propria mea firmă de consultanță în tehnologii informationale, plus o mică agenţie artistică, prin care furnizez contracte câtorva grupuri de muzicieni.” [11]


URZICĂ RADU, ambasador, diplomat de carieră

S-a născut la Subcetate, în anul1939. Domiciliază în București.
A absolvit Liceul „Gheorghe Lazăr” in Sibiu, în anul 1959, a studiat la Facultatea de Limbi Clasice și Romanice a Universității din București, între 1959-1964, apoi, timp de doi ani, a urmat Cursul Postuniversitar de Relații Internaționale la Facultatea de Drept, în cadrul aceleiași universități.
Domnul Radu Urzică a îndeplinit diverse misiuni diplomatice în câteva țări ale Americii Latine, parcurgând toate gradele diplomatice, de la atașat la ambasador.
În perioada 1971-1978, a fost Secretar III și Secretar II la Ambasada României la Montevideo, în Uruguay.
Între 1979 și 1981, a fost Secretar I, Însărcinat cu Afaceri a.i.; la Ambasada României din San José, în Costa Rica, având în responsabilitate și urmărirea relațiilor României cu țările Americii Centrale – El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua -, precum și cu Panama, Republica Dominicană și Haiti.
În perioada 1981-1987, Domnul Radu Urzică a fost Secretar I în Centrala MAE, Direcția America, apoi, în perioada 1987-1989, Consilier la Ambasada României la Buenos Aires și Însărcinat cu Afaceri a.i. (iunie 1987 - mai 1988).
În 1989, a fost numit ca Însărcinat cu Afaceri a.i. la Ambasada României la San José, în Costa Rica.
În perioada 1990-1993, a îndeplinit funcția de Director Adjunct al Direcției America Latină, la MAE.
Între 1993-1998, a fost Ambasadorul României în Republica Orientală a Uruguayului și Reprezentant al României la Asociația Latino-Americană de Integrare (ALADI), cu sediul la Montevideo, România fiind invitată să devină observator la ALADI la 15 decembrie 1993.
În anul 1997, Domnul Radu Urzică a fost avansat la gradul de Ministru-Consilier, fiind între 1998-2000 Ministru – Consilier în Centrala MAE, Direcția America Latină. În următorii doi ani, 2000-2002, a fost Director în Direcția America Latină a MAE. Între 2002-2005 a fost ambasador în Republica Columbia.
Ca diplomat sau șef de misiune, domnul Radu Urzică a acționat permanent pentru mai buna cunoaștere a valorilor spirituale românești, a istoriei poporului român, a literaturii române și a celorlalte arte, a folclorului românesc. Prin toate demersurile Domnului Radu Urzică ,s-au realizat punți de comunicare între România și țări din America Latină, între cultura română și cea latino-americană. [12]



[1] Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, „La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate”, Editura Codruța-Cezara Marica, 2013, p. 17
[2] Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, „La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate”, Vol. 2, Editura Codruța-Cezara Marica, 2014, p. 60-75
[3] Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, „La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate”, Vol. 2, Editura Codruța-Cezara Marica, 2014, p. 53-60
[4] Dobreanu, Vasile Dobreanu, „La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate”, Editura Codruța-Cezara Marica, 2013, p. 31-37
[5] I Dobreanu, Vasile Dobreanu, „La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate”, Editura Codruța-Cezara Marica, 2013, p. 38-46
[6] Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, „La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate”, Vol. 2, Editura Codruța-Cezara Marica, 2014, p. 53-60
[7] Dobreanu, Vasile Dobreanu, „La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate”, Editura Codruța-Cezara Marica, 2013, p. 94-109
[8] V. Dicţionarul General al Literaturii Române, (vol. 3, E-K, pp. 538-539), coordonat de Acad. Eugen Simion şi editat de Academia Română în anul 2005.

[9] Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, „La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate”, Vol. 2, Editura Codruța-Cezara Marica, 2014, p. 178-180
[10] Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, „La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate”, Vol. 2, Editura Codruța-Cezara Marica, 2014, p. 202, 2014
[11] Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, „La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate”, Vol. 2, Editura Codruța-Cezara Marica, 2014, p. 214-242
[12] Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, „La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate”, Vol. 2, Editura Codruța-Cezara Marica, 2014, p. 272-278

 

2. Ilie Șandru, AȘA A FOST SĂ FIE..., Editura Nico, 2015


3.Ion N. Oprea, VIAȚĂ, VIAȚĂ..., Editura PIM, Iași, 2015



4. Nicolae Bucur, ETNOGRAFUL ȘI CERCETĂTORUL NICOLAE DUNĂRE, Editura Eurocarpatica, 2015


5. Ioan Lăcătușu, REPERE IDENTITARE ROMÂNEȘTI DIN JUDEȚELE COVASNA ȘI HARGHITA, EdituraEurocarpatica,Sfântu Gheorghe, 2014





Stimată Doamna Profesoară,
Am primit zilele trecute această enciclopedie a județelor Harghita și Covasna, între ai carei colaboratori va aflați. Mă bucur și vă felicit. Munca Dumneavoastră  generoasă și zbaterea  continuă pentru ca uitarea să nu se aștearnă peste trecutul nostru, al comunei noastre - asta înseamnă identitatea noastra ca neam -,  dar în același timp să faceți cunoscut adaosul  generos pe care generațiile de după ultimul război l-au adus la  truda brațelor și minților înaintașilor noștri.
Și aici trebuie neapărat subliniată, în mod special, contribuția școlii, a dascălilor ei, pe care ați evidențiat-o în cărțile Dumneavoastră, făcându-ne cunoscute numele învățătorilor și profesorilor, strădaniile lor de zi cu zi. Iar roadele acestei munci se văd în numarul important de profesioniști cu titluri universitare și post-universitare pe care i-a dat și îi dă comuna noastră.
În altă ordine de idei, răsfoind enciclopedia, m-a impresionat colecția Dumneavoastră care se referă la portul popular de la noi, fotografiile îngalbenite de vreme în care vedem pe înaintașii noștri purtându-l, de la bunici la părinți și copii. Vă sunt recunoscător că modesta mea persoană - o spun cu toată sinceritatea - a fost reținută de autorii acestei enciclopedii.
Cu profundă considerație, Radu Urzică

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu