miercuri, 1 decembrie 2021

CASA CU CEAS DIN TULGHEȘ, județul Harghita

1. DOMNUL  ÎNVĂŢĂTOR  IOAN  HURUBEANU (1875-1941), 

de prof. Maria-Otilia Bârsan și  prof. Gheorghe Bârsan

 Text publicat in volumul Asociației Învățătorilor Harghiteni,
CTITORI DE NEAM. Dascăli de ieri și de azi
vol. III, 2017, pp. 133-135.

    Ioan Hurubeanu s-a născut la 23 martie 1875 în Varvizu (SUBCETATE), comitatul Ciucului, de religie greco-catolică, date aflate din documentul Testimoniu preparandialu, din 1894. Presupun că tatăl său a fost Michailu Hurubeanu care în perioada 1869- 1878 era primul dascăl cu diplomă la Subcetate.
     Din documentele şcolare aflate la Muzeul Sătesc Tulgheş aflăm că în 1888 este şcolar în clasa a III-a la Gimnaziul Greco- Catolic din Blasiu (Blaj) având director pe Alesandru Micu şi profesor de clase pe Aronu Deacu.

    În anul şcolar 1889-1890, Ioan Hurubeanu este  în clasa a IV-a gimnazială din Braşov, având Atenţiunea: Tenace  şi Diligenţa: Puţină, date aflate din documentul şcolar CONDUITA şi Sporulu în studii, iar Michailu Hurubeanu  semnează în calitate de părinte.  În 1891 este elev în clasa a V-a la Gimnaziul Mare Publicu Român  din Braşov cu purtare morală corespondetore, având profesor de latină şi ordinea clasei pe Nicolau Pilţia. 

    Testimoniu preparandialu din 16 iunie 1894 ne arată că  Ioan Hurubeanu este elev în cursulu a III-lea la Institutulu Preparandialu Român greco-catolic din Blasiu şi în anul scolasticu 1893- 1894 a meritatu clas’ a general Eminenţia.

    Îşi începe activitatea didactică la Bicazul Ardelean de unde demisionează după trei ani de muncă şi se întoarce la Varviz. Se căsătoreşte cu fiica Lucreţia a preotului Simion Cotta din Bicazul Ardelean şi au trei copii: Florentina născută în 1899, devine profesoară de muzică , Emil despre care aflăm că moare foarte tânăr dintr-o scrisoare de condoleanţe trimisă de Simion Reteşan familiei Hurubeanu Ioan şi Lucreţia şi  Liviu 1903-1979, care devine medic.
    Din anul  1900 Ioan Hurubeanu lucrează ca învăţător la Tulgheş, fără întrerupere până la pensionare. Totuşi, în perioada refugiului a fost învăţător supleant în anul şcolar 1916- 1917 în comuna Socol şi, în anul şcolar 1917-1918, în comuna Hodac. Aceste date le aflăm din documentul Atestat de serviciu din 5 mai 1921 semnat de Toader Branea, paroh- director. (NB. Tulgheșul fiind in zonă de frontieră în vremea Primului Război Mondial, locuitorii au fost forțați de autorități să părăsească această zonă de conflict. Unii s-au refugiat în Moldova, alții au plecat pe Valea Mureșului spre zona de câmpie a Transilvaniei.)


    Din documentul Bilet de legitimare din 1922 aflăm că Ioan Hurubeanu este membru activ al Asociaţiunii pentru literatura română şi cultura poporului român de la Sibiu şi este semnat de Andreiu Bârseanu.

    În 1926 un Atestat comunal ne arată că încă mai lucrează ca învăţător, dar din Libretul de pensiune reiese că a primit pensie pe anul 1929, suma de 8402 lei lunar şi pe anul 1930, suma de 8352 lei lunar.    Se stinge din viaţă în 1941 la vârsta de 66 de ani. Soţia sa Lucreţia (1880- 1970) rămâne cu sora sa Aurelia Cotta (1879- 1949), apoi cu fiul Liviu (1903- 1979) şi trăieşte 90 de ani.



                                          Date culese din documente aflate la Muzeul Sătesc Tulgheș de Bârsan Maria-Otilia și  prof. Bârsan Gheorghe, actualii proprietari  ai casei domnului învăţător Ioan Hurubeanu.

            😍

2. Ioan Hurubeanu și Octavian-Codru Tăslăuanu

   Ceasul din Turn

Prof. Doina Dobreanu 

 Citind „Spovedaniile” lui Octavian-Codru Tăslăuanu (1876-1942, originar din Bilbor), am găsit niște fragmente, în vol. I – SATUL MEU, în care autorul își amintește cu drag momente petrecute în compania lui Ioan Hurubeanu, fiul învățătorului Mihail Hurubeanu din Subcetate.
    În primul an de școală la Liceul românesc din Brașov (1890-1891), au locuit împreună la o familie de sași. Aveau pasiuni diferite: el cititul, iar Hurubeanu „meșterea toată ziua și cânta la vioară. Se apucase să facă un ceas de perete din lemn. Toate roțile erau din lemn. A reușit să-l pună în mișcare, spre mirarea întregii clase. Avea un talent tehnic înnăscut. Eu cu romanele și camaradul cu ceasul, nu ne prea rămânea vreme să ne vedem de carte. Am rămas amândoi repetenți.” (Spovedanii, I-V, 2020, p. 195) 
    După absolvirea liceului (din Blaj, în 1895), Octavian. C Tăslăuanu a lucrat un an ca practicant în cancelaria notarului Ion Urziceanu din Bicaz. „În Bicaz am întâlnit pe fostul meu coleg din Brașov, pe Ion Hurubeanu, care se făcuse învățător. Acum, pe lângă dăscălie, ajunsese să fie un ceteraș și un ceasornicar de frunte. Cât ținea școala, cu el îmi petreceam lungile seri de iarnă, ba , ne-am apucat și am jucat și o piesă de teatru de Alecsandri, la care au participat intelectualii din comună. În atmosfera monotonă și patriarhală a Bicazului, reprezentația a fost un eveniment.” (Spovedanii, I-V, 2020, p. 202) 
                                  


  Ca elev la Liceul românesc din Brașov, Ioan Hurubeanu a fost fascinat, printre altele de ceasul din turnul din Piața Sfatului. Dotat cu imaginație și spirit inventiv, și-a făcut un ideal din a crea un ceas, ceea ce a și reușit, după cum mărturisește colegul său de clasă Octavian Codru Tăslăuanu.
După mulți ani, când a avut posibilitate să-și construiască o casă, în Tulgheș, aceasta avea să fie un unicat, fiind prevăzută cu un turn cu ceas, cu mecanismele confecționate de el însuși din lemn, dovedindu-și adevărata măiestrie.  

                    


 

😍

          3. Familia Hurubeanu, în aduceri-aminte

Floarea Lăcătuș (Urziceanu)

Mama s-a născut la Corbu, pe Barasău. Era cea mai mare, în vârstă de 9 ani, din cei cinci copii rămași orfani de mama. Nu știu împrejurările prin care a ajuns în casa învățătorului Hurubeanu din Tulgheș, cred că aveau nevoie de ajutor și, totodată,  simțeau nevoia să facă bine unui suflet nevinovat. Povestea mama că a învățat multe lucruri folositoare pentru viață, că s-a bucurat de dragoste și afecțiune. Bunicul a luat-o acasă la un moment dat… Mama spunea că a regretat mult plecarea din familia Hurubeanu și că nu a uitat acea perioadă a copilăriei ei despre care vorbea cu mult drag.

D-zeu sa-i ierte pe toti, pe mama mea dragă și pe soții Hurubeanu pentru ceea ce au însemnat îin viața mamei mele!

 


                                                  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu