luni, 1 ianuarie 2024

VIRGELUL, obiceiul moșilor și strămoșilor noștri de petrecere a revelionului

MOTO:

    „Atâta timp cât avem amintiri, trecutul rămâne viu. Atâta timp cât avem speranțe, viitorul așteaptă la rând.”
 
Jocul caprei adus pe scenă
 
    Este vremea colindelor! Propun nepoţilor mei, Ana-Alexandra şi Aurel-Dan, să facem o vizită bunicilor lor din Gălăuţaş: Ioana şi Alexandru Buzilă. Bunicul Alexandru este bucuros oricând să povestească despre vremurile de altădată, despre copilăria şi tinereţea sa. Trebuie doar incitat şi ascultat. Este octogenar, dar încă vioi la minte, sănătos şi curajos. Îţi poţi da seama lesne că fusese un bărbat vrednic, puternic, aprig, demn, integru. Scopul tacit al vizitei mele este de a-i cere să ne povestească despre obiceiurile vechi legate de înnoirea anului, aşa cum le-a cunoscut dumnealui, profitând de prezenţa nepoţilor săi, încă la vârsta neştiutoare a copilăriei, spre a le trezi în felul acesta curiozitatea.
  Doina Dobreanu: Am fost surprinsă anul trecut când aţi povestit despre vergelat… Auzisem şi eu în tinereţe despre vergel. Însemna petrecerea de Anul Nou, revelionul arhaic, specific satului tradiţional. Aţi participat la un asemenea revelion? La ce vârstă? Cum vi-l amintiţi?
    
  

    Alexandru Buzilă: Eram copil… Am fost cu părinţii mei la virgel. Erau şi ei tineri atunci…
     DD: Asta se întâmpla înaintea celui de-al doilea război mondial…
    AB: Da, atunci… Se adunau mai multe familii, de obicei la Ioana Sofii. Fiecare ducea de-acasă mâncare şi băutură. Tocmeau şi ceteraş. Oamenii se veseleau şi jucau până spre dimineaţa de Sfântul Vasile.
    DD: Vergelatul este un obicei foarte vechi şi foarte răspândit la români. Vergelatul este amintit şi de Dimitrie Cantemir în lucrarea sa „Descrierea Moldovei”, scrisă în limba latină în anul 1715, la cererea Academiei din Berlin. „Este un fel de ghicire - explica Dimitrie Cantemir - prin care moldovenii, punând nişte nuiele într-un chip ştiut în noaptea dinspre întâi ianuarie, se încumetă să ghicească toată norocirea şi năpasta pe care le va aduce anul întreg.” Jocul acesta de premoniţie era realizat cu ajutorul unor nuiele sau vergele, de unde şi numele lui. Este cunoscut în mai multe variante. Dumneavoastră cum vi-l amintiţi?
    AB: Era nevoie de mai multe obiecte. Fiecare participant la joc trebuia să pună un gaj (tabachera, amnarul, pipa, ceasul ş.a.) Se puneau toate acestea într-o covată cu grâu.
    DD: Cine conducea jocul?
    AB: Un bărbat pe care eu îl vedeam isteţ şi priceput la vorbă… Se scotea din grâu, pe rând, câte un gaj, în timp ce se rosteau cuvintele: 

"Ce sună, ce răsună 
Răsună văile, 
Răsună luncile, 
Trece Dumnezeu cu slugile, 
Şi cu Sfântul Vasile".
 
    DD: Şi posesorul obiectului respectiv îşi afla viitorul… Sunt curioasă să aflu cum…
    AB: Se deschidea cartea… Un zodiac… Uneori ce scria acolo se şi potrivea.
    DD: Şi în final?
    AB: La urmă se aruncau boabe de grâu peste toţi din casă, cu urări de sănătate şi belşug pentru noul an.
    DD: Un fel de sorcovire: 
„Să trăiţi, să înfloriţi
Ca merii, ca perii 
În mijlocul verii!”
    Dar mai bine să-i lăsăm pe nepoţii noştri să ne sorcovească!...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu