miercuri, 17 aprilie 2024

File de jurnal: 16 aprilie, 2019-2024

  2019, marți, 16 aprilie

  Acasă e locul unde crești abia așteptând să pleci și unde, îmbătrânind, abia aștepți să te întorci.” (John Ed. Pearce)

 
  Începe o nouă zi însorită, dar foarte rece dimineața, cu temperaturi negative spre dimineață. Frig și tristețe! Așa va fi săptămâna care urmează…
  Din lecturile mele rețin ideea unui studiu psihologic: satisfacția legată de o călătorie reușită durează mai mult timp decât de cea produsă de cumpărarea unor lucruri noi. O călătorie e valoroasă datorită impresiilor și amintirilor noastre legate de ea, care sunt individuale și subiective.
Am fost mereu fericită nu numai în timpul călătoriilor, dar și în perioada de pregătire, și după aceea, conectându-mi mereu gândul acolo. Călătorind, te culturalizezi.
  Dacă îți iubești copilul, lasă-l să călătorească. Mulțumesc părinților mei pentru disponibilitatea, în ciuda resurselor materiale precare, de a ne permite să călătorim în grupurile organizate de școală, căci împreună cu ei nu a fost posibil…
DOR DE GRECIA 👎


DOR DE ITALIA 👎
 
  2020, Joia Mare

  E zi frumoasă, cu aer rece. Urmăresc liturghia la televizor… Retrăiesc amintiri din copilărie, de când mă ducea de mână bunica Ana Nitului la biserica din sat și stăteam cu ea în strană, urmărind slujba oficiată de preotul Simion Suciu și cantorul Marcu, bătrân și fără un picior, dar cu glas îngeresc.
  Fratele îmi aduce carne de miel și apă proaspătă de la izvorul din Călnaci.
Urmăresc Vecernia la televizor, Cele 12 evanghelii, cu patimile lui Isus.
Caut Jurnalul de carantină al Danielei Zeca-Buzura, pe facebook. Azi scrie despre „Bătrânii pandemiei”, care, mai bine de o lună, „au intervalul lor umilitor, de pești lăsați într-un acvariu fără apă (…) Pandemia îi arată cu degetul, îi pune la zid (…), pentru mine sunt zeii cuminți (…)pensionarii ne încurcă de îndată ce nu mai sunt utili pentru nepoți (…)
Mă înclin profund în fața lor, a sfinților tăcuți, atâția câți mai sunt, și le doresc să ne însoțească încă!
Așa este! Fac parte din generația celor trecuți de 65 de ani, „a sfinților tăcuți”, „zei cuminți, puși la zid, ba de pandemie, ba de felul de a gândi al celor tineri. Pandemia este doar ocazia, fiindcă gustul amar al sentimentelor pe care le trăiesc acum îl cunosc de dinainte. Dar nimeni nu știe cât ești de puternic și că o poți lua de la capăt în fiecare zi.
  Cu încredere în Dumnezeu, mă străduiesc ca în fiecare dimineață, după ce mulțumesc Tatălui Atotputernic pentru darul unei noi zile, să o iau de la capăt și să văd partea plină a paharului, cu fiecare zi împuținată.
În Joia Mare, mama aprindea un foc în curte, punea un scaun în apropiere și o cană cu apă…
  Spiritele însetate ale celor plecați se întorc azi acasă…


 
  2021, vineri, 16 aprilie
  Să mai simți o bucurie înseamnă că sufletul e încă sănătos.”
 
  E de necrezut cum la mijlocul lunii aprilie mai ninge. Dar, răbdare! Cei de la prognoză anunță încălzirea vremii în week-end.  Simt și eu ameliorarea durerilor artrozice pe măsură ce se luminează cerul Dacă nu ar fi vânt, aș ieși la o scurtă plimbare.
  Găsesc în căsuța poștală de e-mail mesaje care îmi atrag atenția despre istoria românilor înscrisă în aurul dacic, despre limba română, despre previziuni privind epoca postcovit…
  BARBARA DEPPERT LIPPITZ, arheolog, reputat expert european în aurul antic afirmă:
  Voi sunteți cu siguranță urmașii dacilor (…) Aveți peste 6000 de ani de istorie a aurului. Sunteți singura țară din Europa care are istoria scrisă în propriul ei aur… aurul vostru a contribuit la construirea unei civilizații demne de marile civilizații ale lumii.
  Voi, poporul român, puteți să vă mândriți cu originea voastră și să vă considerați cel puțin egalii celorlalte popoare care au rădăcini în bătrâna Europă.
 
Imagine de pe net

  2022, sâmbătă, 16 aprilie, Ajunul Floriilor
 
  Există o criză a culturii (…) Nu ne interesează trecutul, numai prezentul. Iar asta ne taie rădăcinile. O lume fără rădăcini este o lume fără morală (…) Lumea a început să uite să vorbească, pentru că nu mai citește (…)
  Poezia ține, după părerea mea, de partea cea mai ascunsă, cea mai intimă a ființei noastre. Poezia aproape echivalează cu o rugăciune. În poezie te cufunzi pentru a te întoarce cu frumusețe. În rugăciune intri pentru a te integra absolutului.
  Lectura își lasă popasurile necesare pentru reflecții, pentru meditație. Pierderea obișnuinței lecturii este pericolul cel mai mare care amenință planeta, pentru că slăbește intelectul, puterea de gândire și te face să uiți limba.” ZOE DUMITRESCU-BUȘULENGA
Cu lecturi plăcute, te simți împlinit!





 
  2023, 16 aprilie, Duminica Sfintelor Paști

 Cristos a înviat!
   Adevărat că a înviat!

  Mă îmbrac de sărbătoare și aranjez masa de Paști cu bucate tradiționale. Toate sunt delicioase, dar ingredientul principal este dragostea pentru cei pe care am onoarea să-i am oaspeți: pe fratele și nepotul meu.
  Două ore ale serii le petrec ascultând podcastul realizat de Mihai Morar și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, psihologul DANIEL DAVID.
  E nevoie să ne creăm propria poveste care să dea sens și semnificație, ne îndeamnă psihologul. Fiecare trebuie să ne orientăm spre valorile după care să ne modelăm viața, rămânând congruenți cu aceste valori. Pentru universitar, valorile fundamentale sunt tradiția, excelența, onoarea.
  Ce zi minunată! Plin de recunoștință să ne fie sufletul!


  2024, marți, 16 aprilie

  Soare, vânt, secetă cumplită… Așteptăm ploaia! Au înflorit cireșii, perii, s-au scuturat corcodușii de podoaba lor sărbătorească, se pregătesc merii să-și etaleze frumusețea. Au înflorit arbuștii ornamentali: gutuiul japonez, cocozarul auriu (ribes aureus), forsithya...
  Seara particip, prin transmisiunea televizată, la Conferințele Operei Naționale Române din Bucuresti; se sărbătoresc 30 de ani de existență a Colegiului Noua Europă, invitați fiind filosoful și eseistul ANDREI PLEȘU (fondator) și muzicologul VALENTINA SANDU-DEDIU (rector).
  Noaptea ne aduce și ploaia mult dorită.















Un comentariu:

  1. CARMEN. M
    Ce frumos potpuriu de gânduri ale unor oameni frumoși, ce imagini pline de duioșie și tandrețe... Vă mulțumesc pentru acest moment intens al serii!

    RăspundețiȘtergere