sâmbătă, 23 decembrie 2023

EMOȚII DE CRĂCIUN 2023. MNȚR: Calendarul OIȚA BÂRSANĂ 2024 și CASA DE-A CASA

      Calendarul pentru anul viitor: „Oiță bârsană” și cartea apărută la Editura Martor a MNȚR, în 2023, „Casa de-a casa” le primesc în dar de Crăciun de la o bună și statornică prietenă, doamna Carmen M.
 Calendarul tematic despre oierit și transhumanță în România, „Oiță bârsană 2024”, este în concordanță cu vestea bună că dosarul multinațional Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor a primit recunoașterea binemeritată la cea de-a 18-a sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvagardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
    Includerea transhumanței în contextul cultural al umanității, în UNESCO, subliniază importanța și semnificația protejării și promovării moștenirii culturale inestimabile a acestui obicei.

 



    La întrebarea „Este păstoritul, în special cel transhumant, o ocupație de domeniul trecutului?”, se răspunde prin cuvintele antropologului Vintilă Mihăilescu: „ Produs și creație a Modernității, tradițiile nu trebuie privite doar ca reminiscențe ale trecutului, ce trebuie conservate, ci ca și resurse ale viitorului, care trebuie promovate.”
    Moto-ul ales ca argument pe pagina introductivă a calendarului justifică necesitatea perpetuării străvechii ocupații a oieritului:

„Ce-i mai bun pe-acest pământ?
E mai bună oaia bună.
Că-ncălzește și-ndulcește
Și bine ne dăruiește:
La Sângeorz cu miel frumos,
 La Ispas cu dulce caș.
La Crăciun, cu lapte bun.” (Folclor)
     (Vorbe, verbe și proverbe: Carmen Mihalache) 


    Prezentarea cărții „Casa de-a casa” se găsește accesând linkul următor:

 https://muzeultaranuluiroman.ro/show-item/casa-de-a-casa-exercitii-de-auto-etnografiere-in-pandemie/

💕






    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu