sâmbătă, 25 ianuarie 2020

Ioan Jianu, DRUMUL PELERINULUI ATEU, 2019



Primesc de la autor această carte și răspund invitației de a-l urma, citindu-i  confesiunea, pe drumul din România până la Santiago de Compostela, pe Camino del Norte, dumnealui cu autocarul și bicicleta, eu cu imaginația.
          Domnul Ioan Jianu, care și-a testat în acest fel forțele de care dispunea la vârsta de 70 de ani, ne oferă o carte cu vădită forță educativă, deoarece ni se demonstrează  că poți „să renunți la confortul tău și să alegi o viață simplă”, că poți „să mergi înainte atunci când fiecare părticică din corpul tău obosit îți spune să te oprești”, că poți „să mergi în pelerinaj pe un drum lung și greu într-o țară străină (…) pentru că vrei să crezi în tine….”
          Pentru „pelerinul ateu” Ioan Jianu, cum însuși se definește, drumul spre Santiago de Compostela, parcurs de unul singur, este prilej de confruntare cu o lume necunoscută, de dialog permanent cu sinele, de cunoaștere și autocunoaștere, de observație, comparație și reflecție.
Mărturisirile despre șirul de experiențe trăite pe parcursul pelerinajului sunt făcute cu sinceritate, dar și cu haz, ironie și autoironie,  surse inepuizabile de reîmprospătare a forțelor interioare, atât de necesare în momentele dificile, de încercare neașteptată, de istovire maximă.
E nevoie de mult curaj să pleci la drum de unul singur într-o țară a cărei limbă nu o stăpânești decât foarte puțin, e nevoie de voință și încredere în forțele proprii pentru atingerea țelului propus. Trăind această experiență, pelerinul nostru rămâne impresionat de faptul că oameni necunoscuți stau împreună seara la albergue și „povestesc cu plăcere despre viața lor, despre gândurile și planurile lor. Spun lucruri personale pe care, de cele mai multe ori, nu le-ar spune unui prieten apropiat sau unui membru al familiei. Își deschid inima și sufletul în fața unui străin (…) care te ascultă cu atenție. Fără să te întrerupă. Este un om căruia îi pasă de tine. Interesantă situație!” Se pare că aici, pe camino, oamenilor le pasă unii de alții.
La întrebarea pe care și-o pune retoric despre câștigul cel mai mare al acestei experiențe de viață, pelerinul răspunde: „Am (re)învățat să apreciez lucrurile simple, să mă mulțumesc cu puțin, să cheltui și mai puțin, să vorbesc cu oameni necunoscuți și să am o motivație.” Și pentru că i se face DOR de lucrurile simple, de Camino, se decide să plece din nou la drum, de astă dată pe Camino Portughez.


Buen Camino, Ioan Jianu!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu